ANP (archief)

Een 68-jarige dakloze man die vorige week in Amersfoort werd aangehouden is vandaag in het ziekenhuis overleden. Een agent die de man bij zijn arrestatie een duw gaf wordt verdacht van dood door schuld. Het is de tweede keer deze maand dat een arrestant uit Amersfoort na aanhouding overlijdt.

Vorige week dinsdag werd de man vanwege openbare dronkenschap opgepakt en meegenomen naar het bureau in Amersfoort. Omdat hij niet meewerkte aan zijn insluiting kreeg hij een duw van een agent. Daardoor viel hij en raakte gewond aan zijn hoofd. Hij werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht en is daar, ruim een week later, dus overleden.

De Rijksrecherche was naar aanleiding van het incident al een onderzoek begonnen. Nu de arrestant is overleden, is de verdenking tegen de agent uitgebreid tot dood door schuld. Een lijkschouwer gaat het lichaam van de man onderzoeken om de doodsoorzaak vast te stellen.

Een bericht van de politie op Facebook

Vorige week overleed een man van 30 nadat hij was aangehouden in Amersfoort. De Nijkerker was er in zijn auto vandoor gegaan toen de politie hem 's nachts vanwege zijn rijgedrag wilde controleren. Na een achtervolging werd hij aangehouden en naar een cellencomplex in Houten gebracht. Daar werd hij onwel en overleed.

Ook zijn dood werd in verband gebracht met een hardhandige aanhouding. Volgens ooggetuigen had hij zich hevig verzet en volgens zijn familie had de politie buitensporig geweld gebruikt bij de aanhouding.

Onderzoek door een lijkschouwer wees uit dat de man stierf aan een cocaïnevergiftiging en niet door geweld. De arrestant had wel wat letsel, maar dat kon volgens het OM heel goed zijn ontstaan bij de poging hem te reanimeren nadat hij onwel was geworden. De familie van de man heeft contra-expertise aangevraagd.

STER reclame