EPA
NOS NieuwsAangepast

Noord-Koreaanse dreiging overschaduwt Olympische Winterspelen

  • Marten Wiegman

    redacteur internationale economie

  • Marten Wiegman

    redacteur internationale economie

Over twee maanden wordt de Olympische vlam ontstoken in Peyongchang, Zuid-Korea. Maar de angst dat er even verderop in Pyongyang, Noord Korea, hele andere zaken worden ontstoken, is nooit weg. Door een hele serie testen van nucleaire bommen en langeafstandsraketten bestaat er grote onzekerheid over de plannen van de Noord-Koreaanse leider.

De Zuid-Koreaanse president Moon is begonnen aan een staatsbezoek aan China. Noord-Korea staat bovenaan de agenda.

Geen provocaties

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben net een grote militaire oefening afgerond, en de volgende staat alweer op de agenda. Maar Moon heeft achter de schermen aan Washington voorgesteld om de volgende oefening pas eind maart te houden, na de Olympische en de Paralympische Spelen. Een handige zet, want daarmee kan provocatie van Noord-Korea worden voorkomen en dat valt weer goed in Peking. Noord-Korea reageert op elke militaire oefening als een stier op een rode lap.

Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia staat het schiereiland op de rand van een nucleaire oorlog en moeten de Verenigde Staten en Zuid-Korea boeten voor hun provocaties.

China

Ook China kijkt met argusogen naar de innige samenwerking tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Volgens de Chinezen is het Amerikaanse antiraketsysteem Thaad dat in Zuid-Korea staat opgesteld, ook gericht op China.

President Moon heeft voor vertrek naar China nog maar eens benadrukt dat dat absoluut niet het geval is. Volgens hem is het systeem nodig voor de veiligheid en om Noord-Korea naar de onderhandelingstafel te duwen.

Moon hoopt ongetwijfeld op een koerswijziging van Peking, dat Chinees groepstoerisme naar Zuid-Korea heeft verboden als reactie op het anti-raketsysteem. Als China weer toestaat dat groepen burgers naar Zuid-Korea mogen reizen, zou dat zo vlak voor de Olympische Spelen een groot economisch voordeel opleveren. Het schijnt dat de kaartverkoop voor de Spelen nog niet zo goed loopt op dit moment.

Dreiging

Ook de Noord-Koreaanse dreiging is een belangrijk obstakel om de Spelen tot een financieel succes te maken. Niet alleen de nucleaire dreiging hangt als een donkere wolk boven de Spelen. Zuid-Korea houdt ook rekening met andere Noord-Koreaanse acties.

Zo zouden grootschalige hacks of andersoortige cyberaanvallen en incidenten met drones het internationale evenement kunnen verstoren. Zuid-Korea traint op het neerhalen van drones die al dan niet met wapens de grens kunnen oversteken.

Zo'n 5000 militairen moeten de Spelen bewaken. Voor het beveiligen van het internet heeft het organisatiecomité een particulier cyberbeveiligingsbedrijf ingehuurd.

Diplomatieke activiteit

Sinds de rondreis van de Amerikaanse president Trump door Azië lijkt er niet veel veranderd in de situatie rond Noord-Korea. De Chinese leider heeft na het bezoek van Trump een hoge partijfunctionaris naar Pyongyang gestuurd. En een voormalige Amerikaanse diplomaat die nu voor de VN werkt is net terug uit Noord-Korea. Maar of die bezoeken iets zullen opleveren, is onduidelijk.

Vrijdag gaat de VN-Veiligheidsraad op ministerieel niveau vergaderen over de nucleaire dreiging van Noord-Korea. De Verenigde Staten en Canada werken achter de schermen aan een speciale conferentie over het Noord-Koreaanse gevaar, om de internationale gemeenschap zoveel mogelijk op één lijn te krijgen. Die conferentie staat gepland voor januari, vlak voor het begin van de Olympische Winterspelen in februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl