Faisal

Buurtbewoner geeft overlevenden Grenfell Tower een stem

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Neem de niet-brandveilige gevelbekleding. Of de leden van ruim 100 huishoudens die de brand overleefden en nog altijd in hotels zijn ondergebracht, terwijl hen al lang nieuwe woonruimte was beloofd. Het zijn zo twee voorbeelden die het wantrouwen en de woede in de wijk rond Grenfell Tower enorm hebben gevoed.

Vandaag is het exact zes maanden na de fatale brand in de woontoren in West-Londen. 71 mensen kwamen daarbij om het leven. Overlevenden en nabestaanden stonden daarom in de beroemde St Paul's kathedraal in Londen, in het bijzijn van veel hoogwaardigheidsbekleders, stil bij de slachtoffers tijdens een speciale herdenkingsdienst.

Bekijk in de video hieronder (van bijna vijf minuten) hoe buurtbewoner Faisal Metalsi de nabestaanden van de Grenfell-brand een stem geeft:

Faisal filmt de overlevenden van de brand in de Grenfell Tower in Londen

Faisal Metalsi is geboren en getogen dicht bij Grenfell Tower. Hij herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe hij die nacht wakker werd van het geluid van sirenes. Faisal ging de tuin in om te zien wat er aan de hand was en kon zijn ogen niet geloven. De vlammen sloegen uit bijna alle verdiepingen van de toren. "Het was het meest verschrikkelijke wat ik ooit in mijn leven heb gezien."

Enkele weken na de brand had Faisal, in het dagelijks leven software developer, het gevoel dat hij iets wilde bijdragen. Hij merkte namelijk hoeveel woede er heerste in zijn omgeving. Richting de autoriteiten, die zo laks reageerden in de nasleep van de brand. En ook richting de media, met name de grote kranten en televisiezenders als Sky en de BBC. "Mensen hadden hier het gevoel dat ze niet gehoord werden. En als ze een interview gaven werd het teruggebracht tot een soundbite van 15 seconden. Dat deed geen recht aan hun verhaal", zegt hij.

Het is misschien relatief klein, Grenfell Speaks. Maar ik wilde iets terug doen, om de slachtoffers van dit drama te eren.

Faisal Metalsi

Daarop besloot Faisal zijn eigen mediakanaal te openen: Grenfell Speaks. Met zijn telefoon, een statief en een microfoon interviewt hij nabestaanden, overlevenden en buurtbewoners. Hij monteert niet in de gesprekken en zet ze in zijn geheel online. "Ik merk dat ze mij makkelijk vertrouwen. Ik ken de meesten hier in de buurt."

Daarnaast bezoekt hij alles wat op de één of andere manier met Grenfell te maken heeft. Demonstraties, raadsvergaderingen, herdenkingen. Hij livestreamt alles via Facebook, met regelmatig tienduizenden kijkers. Om maar te zorgen dat zijn volgers weten wat er speelt. "Er is hier veel frustratie. Mensen voelen zich behandeld als tweederangsburgers. Daarom doe ik dit, om ze toegang te geven tot zoveel mogelijk informatie. Ongecensureerd."

Het kost hem naast zijn baan veel tijd en zijn budget en uitrusting zijn minimaal. "Het is misschien relatief klein, Grenfell Speaks. Maar ik wilde iets terug doen om de slachtoffers van dit drama te eren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl