Royals en bewoners bijeen voor herdenking brand Grenfell Tower

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Brand Grenfell Tower herdacht in Londen

In de St. Paul's Cathedral in Londen hebben oud-bewoners, nabestaanden, leden van het Britse koninklijk huis en politieke kopstukken de herdenkingsdienst bijgewoond voor de slachtoffers van de brand in Grenfell Tower, vandaag precies een half jaar geleden. Bij de brand in het 24 etages tellende flatgebouw in Londen kwamen 71 mensen om het leven.

Ook brandweerlieden, politiemensen en hulpverleners waren bij de plechtigheid aanwezig.

Bestuurders van de wijk Kensington en Chelsea waarin Grenfell Tower stond, waren op verzoek van de overlevenden niet uitgenodigd. Zij hebben in de afgelopen maanden het verwijt gekregen dat de afhandeling van het drama traag en ondoorzichtig verloopt. Oud-bewoners voelen zich ook in de steek gelaten, en vermoeden dat er weinig urgentie aan de zaak wordt gegeven omdat het om sociale woningbouw ging, waarin vele culturen samenleefden.

Namens het koninklijk huis woonden kroonprins Charles met zijn echtgenote, zijn zoons William en Harry en Williams echtgenote Kate Middleton de herdenking bij.

Brandbaar materiaal

Het vuur dat op 14 juni uitbrak in het appartementencomplex, verspreidde zich razendsnel door het gebouw, waarschijnlijk door een brandbaar materiaal dat aan de buitenkant van de toren was aangebracht. Ruim 200 mensen raakten dakloos, de helft van hen woont nog steeds in hotels.

Tijdens de plechtigheid werden geluidsopnamen afgespeeld van ooggetuigen van de brand, maar ook van de verontwaardiging over de afhandeling van de ramp. Aanwezigen droegen portretten bij zich van omgekomen familieleden. Voorgangers van vele verschillende religies waren in de kerk verzameld.

Hartjes

Meerdere sprekers brachten een boodschap van saamhorigheid en medeleven. Om dat te onderstrepen strooiden kinderen met uiteenlopende etnische achtergronden tegen het eind van de herdenking papieren hartjes over de trappen naar het altaar van de kathedraal.

Er lopen twee onderzoeken naar de Grenfell-brand: een strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijke personen of organisaties, en een openbaar onderzoek naar de oorzaak van de brand en de reactie van de autoriteiten.

STER Reclame