Chris Froome
NOS WielrennenAangepast

'Het is onwaarschijnlijk dat Froome hiermee wegkomt'

"Deze gele trui zal de tand des tijds doorstaan", sprak Chris Froome in 2013 op de Champs-Élysées na zijn eerste van vier Tourzeges. Ook in de jaren daarna afficheerde de Brit zichzelf als, zoals hij dat noemde, "woordvoerder van het schone wielrennen".

En nu is daar ineens die positieve test. Afgenomen in de Vuelta a España op 7 september. Drie dagen later werd Froome voor het eerst in zijn carrière gehuldigd als winnaar van de Ronde van Spanje. Hoewel het niet strookt met het beeld dat Froome zelf graag uitdraagt, komt het nieuws toch niet als een volslagen verrassing voor wielervolgers Danny Nelissen, Thijs Zonneveld en Maarten Ducrot.

Regels en ethiek

"Het past namelijk precies in het beeld van Sky", zegt Nelissen. "Die ploeg zoekt altijd de grenzen van het toelaatbare op."

Zonneveld: "In hun visie is het toegestaan om met zoveel mogelijk medische attesten prestatiebevorderende middelen te gebruiken, of eigenlijk misbruiken."

Ducrot: "Bij Sky leven ze strikt volgens het regelboekje, niet volgens de ethiek. Ze vinden: als het mag, dan doen we het. Maar dan zijn ze dus ook de lul als ze iets doen wat niet mag."

Zonneveld: "Wie altijd op het randje fietst, valt er vanzelf een keer overheen."

Froome positief tijdens Vuelta, schorsing ligt op de loer

Straffen en effect

En wie gepakt wordt, zal boeten. Zo werden Alessandro Petacchi en Diego Ulissi voor vergelijkbare vergrijpen respectievelijk twaalf en negen maanden geschorst.

"Het is dus onwaarschijnlijk dat Froome hiermee wegkomt", meent Ducrot. "Hij zal zijn Vuelta-zege moeten inleveren en geschorst worden."

Zonneveld is daar nog niet zo zeker van. "Ik sluit niet uit dat we Froome komend jaar gewoon in de Giro en de Tour gaan zien, want als er één ploeg is die genoeg geld heeft voor de beste advocaten en laboranten dan is het Sky wel."

Nelissen: "Petacchi en Ulissi dachten ook dat ze dit konden aanvechten, maar zij werden gewoon gestraft."

Ducrot: "En dan kan je je afvragen of de sport daar eerlijker van wordt. Want de bestuurders die Froome straffen, volgen alleen de reglementen. Ze kijken niet of hij het expres heeft gedaan of dat het wel voordeel oplevert."

Nelissen: "Dit middel heeft ook een spierversterkend effect. We kennen Froome allemaal als fietsend skelet, dus ik denk dat hij er op de korte termijn wel degelijk beter van wordt."

Maarten Ducrot en Danny Nelissen

Ontmaskering en ontmanteling

Niet alleen voor Froome zelf, maar ook voor zijn ploeg kunnen de gevolgen groot zijn. Het toch al niet onomstreden Team Sky, heeft er volgens Nelissen een serieuze deuk bij in het imago.

"Dit is de totale ontmaskering van Sky, de ploeg van de zero tolerance-filosofie. Die is nu ver te zoeken. Want dan hadden ze nu tegen Froome moeten zeggen: je bent gepakt, tot ziens."

Ducrot: "Misschien stopt Sky er wel mee. Bradley Wiggins lag al onder vuur en nu heeft Froome positief getest. Het zou kunnen dat de sponsor er geen zin meer in heeft."

Zonneveld: "Dat kunnen wij wel vinden, maar uiteindelijk is Rupert Murdoch de baas van Sky en die geeft niet bepaald hoog op van ethiek en transparantie."

De internationale wielerunie UCI heeft laten weten geen verdere mededelingen te doen over de zaak. De organisatie van de Vuelta verklaart: "Wij wachten op de conclusie van de UCI. We hopen dat dit zo snel mogelijk wordt opgehelderd."

Thijs Zonneveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl