Toeristen bij de Brandenburger Tor in Berlijn EPA

Sinds mei 2016 was het in Berlijn verboden om hele appartementen met een woonbestemming aan toeristen te verhuren. Maar de deelstaatregering komt daar nu van terug. Huiseigenaren, maar ook huurders van appartementen, mogen straks maximaal 60 dagen per jaar hun woning verhuren via sites als Airbnb.

Met het maximum wil Berlijn bereiken dat appartementen niet het hele jaar door verhuurd worden aan toeristen, maar dat er ook mensen in blijven wonen. Mensen die willen gaan verhuren moeten bij hun stadsdeel een registratienummer aanvragen en dat nummer bij hun advertentie zetten. Zo kan de stad in de gaten houden wie er wat verhuurt. Mensen die zich niet aan de regels houden, kunnen boetes tot 50.000 euro krijgen.

Airbnb blij

Airbnb is blij met het plan. "Dit is goed nieuws en een stap vooruit voor Berlijners die hun huis willen delen", zegt Alexander Schwarz, manager Duitsland van Airbnb. "Bezoekers willen tegenwoordig authentieke ervaringen in woningen."

Om de woningnood in Berlijn tegen te gaan komen er ook strengere regels tegen leegstand. Woningen mogen nu nog maximaal zes maanden leeg staan, dat wordt drie maanden.

Net als veel andere toeristensteden worstelde Berlijn de afgelopen jaren met de groei van Airbnb. Amsterdam heeft al jaren geleden een maximum ingesteld van 60 dagen. Sinds begin dit jaar werkt Airbnb ook mee aan het handhaven van dat maximum. En sinds oktober moeten bewoners het iedere keer bij de gemeente melden als ze hun huis aan toeristen verhuren.

STER reclame