ANP
NOS NieuwsAangepast

Europees Parlement: Nederland geen belastingparadijs

Het scheelde maar één stem, anders was Nederland vandaag door het Europees Parlement in Straatsburg officieel tot belastingparadijs gebombardeerd. Bij de stemming over een voorstel van de Nederlandse Europarlementariër Paul Tang staakten de stemmen. 327 leden stemden voor en precies evenveel tegen. De regel luidt dat een voorstel dan is verworpen.

Opmerkelijk is dat vooral de christendemocraten verdeeld stemden. Het CDA was tegen het plaatsen van Nederland op een lijst van belastingparadijzen, terwijl de Duitse christendemocraten vinden dat als er één paradijs op het gebied van belastingen is, je naar Nederland moet kijken.

Concurrentievoordeel grote landen

Initiatiefnemer Paul Tang (PvdA) baalt dat zijn voorstel niet is aangenomen. "We waren er zo dichtbij, maar de strijd voor een eerlijke belasting gaat keihard door." Hij is wel hoopvol: "Overal in de Europese wandelgangen hoor ik kritiek op belastingpiraten zoals Ierland en Nederland."

"Er is een stevig conflict aan het ontstaan tussen grote en kleine landen", zegt CDA'er Esther de Lange. "Grote landen hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van kleine landen, omdat het aantrekkelijker is voor buitenlandse bedrijven om zich te vestigen in een grotere markt, dus door het Nederlands vestigingsklimaat te bekritiseren preken ze vooral voor eigen parochie. Deze strijd helpt de discussie en de noodzakelijke aanpak niet vooruit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl