Wiebes: kolencentrales moeten dicht via wettelijk verbod
Om de sluiting van de resterende kolencentrales in Nederland te bereiken, ligt een wettelijk verbod op het gebruik van kolen voor de productie van elektriciteit het meest voor de hand. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat schrijft dat aan de Tweede Kamer.
In het regeerakkoord staat dat de centrales uiterlijk in 2030 dicht moeten zijn. Wiebes werkt er nu aan om die afspraak uit te voeren.
Balans tussen milieu en bedrijf
De minister erkent dat een verbod op gebruik van kolen voor elektriciteit een ingrijpend besluit is. "De overheid mengt zich hiermee in de eigendomsrechten van de eigenaren van kolencentrales", schrijft hij. Volgens Wiebes is daarom een zorgvuldige voorbereiding van het besluit van belang.
Hij streeft naar "een rechtvaardige balans tussen het publieke belang van CO2-reductie en verbeteringen voor het milieu aan de ene kant, en de belangen van de eigenaren van de kolencentrales aan de andere kant". De minister wil begin volgend jaar met plannen komen.
Greenpeace
Greenpeace is blij met de boodschap van Wiebes. "Een dergelijke sluitingswet geeft alle partijen duidelijkheid, maar veel hangt af van de sluitingsdatum", laat de organisatie weten.
"Pas in 2030 sluiten zorgt voor vele miljoenen tonnen extra CO2 in de lucht, terwijl het klimaat al razendsnel verandert."