1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

D66 en CU: nu begin maken met sluiten kolencentrales

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie roepen minister Wiebes op zo gauw mogelijk werk te maken van de sluiting van de laatste vijf kolencentrales in ons land.

In het regeerakkoord hebben de coalitiepartijen het voornemen uitgesproken dat uiterlijk in 2030 alle kolencentrales gesloten zijn. D66 en ChristenUnie willen dat voornemen definitief maken.

Wiebes moet daarom zo snel mogelijk een zogeheten sluitingswet indienen, vinden de Kamerleden Jetten (D66) en Dik-Faber (ChristenUnie). Ook de Raad van State heeft geadviseerd het op die manier aan te pakken. In de wet moet een tijdpad staan waarin is geregeld wanneer welke centrale dicht gaat.

Regeerakkoord omzetten in daden

"Dan weten de bedrijven en de medewerkers waar ze aan toe zijn", betogen de Kamerleden. De centrales moeten dicht omdat ze miljoenen tonnen CO2 uitstoten en allerlei gevaarlijke stoffen.

Het kabinet wil in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent hebben verminderd. Het sluiten van de kolencentrales is een goedkope en efficiënte manier om dat te doen. "Het is nu tijd om het regeerakkoord om te zetten in daden", zegt D66'er Jetten. "Dus aan de slag!"

Volgens D66 en ChristenUnie zijn er genoeg mogelijkheden om schone energie op te wekken.

Welke vijf kolencentrales zijn nog in bedrijf?

NaamEigenaarPlaats
AmercentraleRWEGeertruidenberg
Centrale HemwegNuon VattenfallAmsterdam
Energie Centrale RotterdamEngieMaasvlakte
Centrale MaasvlakteUniperMaasvlakte
EemshavencentraleRWEEemshaven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl