NOS NieuwsAangepast

Netbeheerders moeten per direct 1500 onveilige gasmeters vervangen

Netbeheerders moeten op korte termijn 1500 slimme gasmeters vervangen omdat er bij de installatie een verkeerde, door de fabrikant geleverde, lijm is gebruikt. Het gaat om meters van Landis+Gyr G4/G6 (DSMR 4.2 generatie). Minister Wiebes schrijft aan de Tweede Kamer dat aanvullend onderzoek moet uitwijzen of alle vier miljoen geïnstalleerde slimme gasmeters wel veilig zijn.

De 1500 gasmeters waren al gerepareerd. Ze maken deel uit van de 44.000 gasmeters waarvan eerder bekend werd dat ze moesten worden vervangen omdat ze een te korte schroefdraad hadden. Daardoor is het niet zeker dat de meters de normale levensduur van minimaal 20 jaar kunnen halen.

Van die 44.000 meters zijn er nu 17.000 gerepareerd door ze te voorzien van een adapter. Bij 1500 reparaties is een verkeerde lijm gebruikt. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen hebben de netbeheerders en de fabrikant niet aangetoond dat de reparatie aan de veiligheidseisen voldoet. Ze moeten daarom direct worden vervangen. De overige 15.500 meter en de 26.000 originele meters met een te korte schroefdraad, moeten voor 1 april volgend jaar ook worden vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl