NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden nieuwe gasmeters vervangen

Zo'n 40.000 pas geplaatste gasmeters moeten vervangen worden. Netbeheer Nederland zegt dat de meters door een productiefout een te korte schroefdraad hebben. Het gaat om een deel van de slimme meters van het merk Landis+Gyr die zijn geplaatst in de periode juni tot augustus vorig jaar.

Volgens Netbeheer Nederland is de te korte schroefdraad niet gevaarlijk, en worden ze vervangen omdat onzeker is of de meters nu nog wel de normale levensduur van minimaal 20 jaar hebben. Maar deskundigen zeggen in tv-programma Kassa dat de gasmeters wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn.

Emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale van de TU Delft zegt vanavond in de uitzending van Kassa dat door de korte schroefdraad mogelijk gas vrijkomt. De kans daarop wordt groter als de koppeling te hard is aangedraaid en als er bijvoorbeeld een stofzuiger tegen de meter aanvalt. Daardoor zou de koppeling zelfs af kunnen breken.

Snel vervangen

Kassa heeft ook gesproken met technisch onderzoeker Peter Coppes van C+B Advies. Hij vindt net als hoogleraar Ale dat de ondeugdelijke gasmeters zo snel mogelijk moeten worden vervangen.

Netbeheer Nederland blijft erbij dat er geen acuut gevaar is, maar de netbeheerders nemen wel contact op met consumenten die deze gasmeter in de kast hebben hangen. Van de 40.000 ondeugdelijke meters zou inmiddels de helft al zijn vervangen. Zo heeft netbeheerder Stedin er al zo'n 15.000 vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl