Minister Slob ANP

Minister Slob blijft erbij dat de honderden miljoenen voor verlaging van de werkdruk in het basisonderwijs niet volgend jaar al beschikbaar kunnen komen.

Vandaag gingen opnieuw veel scholen dicht: leraren demonstreerden voor meer loon en minder werkdruk.

De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs sprak ook vandaag weer met leraren, maar hij herhaalde dat er geen geld bij komt: de leraren zullen het moeten doen met de 270 miljoen euro om de salarissen te verbeteren en de 430 miljoen om de werkdruk te verminderen. "Daar ben ik vanaf het begin eerlijk over geweest. Het is veel geld, maar niet het dubbele bedrag dat de leraren graag zouden willen."

Eerst plannen

Volgens Slob kunnen de salarissen volgend jaar al snel omhoog als bonden en werkgevers het eens worden over een nieuwe cao. Vanaf volgend jaar is een relatief klein bedrag beschikbaar om iets te doen tegen de werkdruk en het loopt daarna op; de uiteindelijke 430 miljoen staat pas op de begroting voor 2021.

"De reden dat dat zo is gedaan, is dat we eerst plannen willen zien", zei Slob. Volgens de minister is het te vaak voorgekomen dat in het onderwijs geld werd gegeven voor een bepaald doel, maar dat dat bedrag aan iets anders werd besteed. Slob roept het onderwijs op nu snel met voorstellen te komen. "Dan kunnen we met elkaar de verdere gesprekken aangaan over de invulling van het geld."

De leraren van basisscholen bereiden nieuwe acties voor.

STER reclame