Staatssecretaris Snel en oud-staatssecretaris Wiebes, minister Hoekstra en oud-minister Dijsselbloem bij de overdracht op Financiën
NOS Nieuws

Kabinet: Nederland ligt juist niet dwars bij aanpakken belastingontwijking

Het ministerie van Financiën herkent zich niet in het beeld dat Nederland dwarsligt bij het aanpakken van belastingontwijking. "Het vorige kabinet heeft zich in EU-verband juist ingezet voor strengere afspraken", schrijft staatssecretaris Snel in een brief aan de Tweede Kamer.

Snel reageert in de brief op berichtgeving van de NOS vorige week. Uit notulen van een speciale Europese werkgroep tegen belastingontwijking en tientallen gesprekken met diplomaten, politici en Commissieleden in Brussel blijkt dat Nederland op grote dossiers nog steeds dwarsligt bij de totstandkoming van nieuwe wetgeving.

Volgens Snel is van dwarsliggen geen sprake. Zo heeft Nederland aangedrongen op informatie-uitwisseling over belastingafspraken (rulings) tussen alle OESO-landen.

Snel is het ook niet eens met het beeld dat het kabinet Rutte III zich niet constructief opstelt in Brussel. Hij zegt dat er nog maar één vergadering is geweest sinds het aantreden van het kabinet, en dat Nederland toen juist aandrong op strengere toepassing van regels en meer transparantie.

Toch bestaat dit beeld van Nederland wel degelijk in Brussel, zegt correspondent Arjan Noorlander. Het signaal dat het nieuwe kabinet het roer om wil gooien, is nog niet aangekomen in Brussel. "Daardoor bestaat de overtuiging in Brussel dat Nederland nog steeds hoort bij de 'coalition of the unwilling' rond de aanpak van belastingontwijking"

Snel belooft over twee maanden een nieuwe kabinetsinzet te presenteren over de aanpak van belastingontwijking. In Brussel zullen ze benieuwd zijn of dat ook leidt tot daden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl