Waarom sommige meesters en juffen vandaag wel gewoon voor de klas staan
Lege klaslokalen in basisscholen vandaag, want de leraren staken. Alle leraren? Nee. Sommigen zijn gewoon aan het werk. Tegelijkertijd is er gemor onder ouders, die meer stakingsdagen niet zien zitten.
Op basisschool De Hoeksteen in Bussum zijn de lessen vanochtend om 08.30 uur gewoon begonnen. Niet alle leraren zijn aan het werk, zegt directeur Henk Makker. "Er loopt bij ons een lijn dwars door de school. De helft is bereid te staken en is er dus niet. De andere helft werkt gewoon."
De kinderen in groep 8 krijgen typeles. Meester Onno is wel wat gewend als het om de werkdruk gaat. "Ik kom uit de bakkerijwereld. Daar had ik een enorme werkdruk. Nu is het eigenlijk alleen maar leuk om met heel veel lol en passie voor de klas staan. Het is niet meer om 03.00 uur op, maar om 08.00 uur beginnen en om 16.00 uur de deur achter je dicht en naar huis toe."
Toch staat hij achter de eisen van de stakers, want thuis is de werkdag vaak nog niet voorbij. Lessen moeten worden voorbereid, proefwerken nagekeken en dan zijn er nog administratieve taken.
De docenten hier zijn een beetje klaar met de oeverloze praatcultuur.
Volgens directeur Makker steunen alle leraren die zijn komen werken de eisen, maar hebben ze geen zin om daar een hele dag over te gaan praten. "Er zou weer een grote landelijke staking moeten komen zoals die er was in Den Haag op het Malieveld. Niet naar een bioscoopje en dan naar aanleiding van een film met elkaar in discussie. De leerkrachten hier willen gewoon lekker aan de slag. Gewoon kunnen werken en daarvoor een goede beloning krijgen. Ze zijn een beetje klaar met de oeverloze praatcultuur."
'Veel irritatie'
Ook sommige ouders zijn de acties zat, maar dan vooral omdat hun kinderen vandaag geen les krijgen op scholen waar wél wordt gestaakt. Er is zelfs een actiegroep in het leven geroepen: Ouders in Actie. Met een online-petitie protesteren ze tegen de lerarenstaking. De petitie is sinds 6 december een paar honderd keer getekend, maar Jeroen Weustink van Ouders in Actie hoopt dat daar nog veel handtekeningen bij komen. "Ik hoor om me heen dat er best veel irritatie is over de nieuwe staking."
Weustink staat achter het doel van de docenten, maar moet niets hebben van het stakingsmiddel. "Dat is overdreven. Ik denk dat je met andere acties net zo goed dat doel kan bereiken. De werkdruk die er ligt is hoog en dat komt vooral door administratieve zaken. Dus ik zou zeggen: leg een keer twee weken die administratieve taken neer en kijk dan hoe besturen en overheden daarop reageren. Nu zijn steeds de ouders en de kinderen de dupe."
Tegenover ieder kritisch geluid staan minstens tien positieve geluiden.
De acties van de leraren worden aangestuurd door PO in Actie, sinds kort ook een vakbond. Jan van de Ven van de actiegroep kent de bezwaren van de ouders, maar volgens hem krijgen de stakende leraren er ook veel steunbetuigingen van ouders. "Tegenover ieder kritisch geluid staan minstens tien positieve geluiden. Wij houden die balans scherp in de gaten en willen met ouders blijven optrekken omdat we een gezamenlijk belang hebben: kwalitatief goed onderwijs."
Voor PO in Actie is de kritiek dus geen reden om de komende tijd geen nieuwe stakingen meer te organiseren, zegt Van de Ven. "Stakingen zijn het zwaarste middel. We grijpen alleen naar dat middel omdat het echt niet langer kan. Het water staat de sector echt tot ver over de lippen."