Lelystad Airport moet vanaf 2019 vakantievluchten van Schiphol overnemen
NOS Nieuws

Gelderland wil pas op de plaats Lelystad Airport

De provincie Gelderland wil dat opnieuw gekeken wordt naar de procedure voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Tot nu toe is er te veel onduidelijkheid geweest en zat het proces "vol verrassingen". Gedeputeerde Staten in de provincie is op deze manier niet bereid mee te werken aan de uitbreiding, schrijft de commissaris van de koning in een brief.

Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf 2019 de vakantievluchten van Schiphol overneemt, om op die luchthaven onder meer ruimte te krijgen voor intercontinentale vluchten. De provincie heeft zich in die ontwikkeling constructief opgesteld, schrijft de provincie in de brief, maar is het vertrouwen in de huidige manier van samenwerken verloren.

Gelderland vraagt de minister een nieuw onderzoek te doen naar de gevolgen van de vluchten voor de omgeving, de zogenoemde Milieu Effect Rapportage (MER). Bij de vorige berekening bleken fouten gemaakt te zijn, moest toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma in oktober toegeven.

Verder wil Gelderland een versnelde herindeling van het luchtruim. Om het vliegverkeer van Schiphol niet in de weg te zitten, zouden dagelijks tientallen vluchten van en naar Lelystad kilometers lang op maximaal 1800 meter hoogte mogen vliegen. Omwonenden vrezen daar veel hinder van de ondervinden. Een herindeling van het luchtruim zou volgens de luchtverkeersleiders echter vijf jaar duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl