Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer
NOS NieuwsAangepast

'Prijs' grootste privacyschending naar kabinet wegens aftapwet

Het kabinet valt in de prijzen bij de Big Brother Awards, die worden uitgereikt aan de grootste privacyschenders. Reden is de 'aftapwet', die de geheime diensten meer bevoegdheden geeft.

Volgens organisator Bits of Freedom heeft het kabinet de wet er ondanks kritiek 'doorheen gedrukt'. In 2015 kreeg toenmalig minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de prijs ook al vanwege de aftapwet.

Naast het kabinet was ook Sybrand Buma van het CDA genomineerd, omdat hij aankondigde de uitslag van het referendum over de aftapwet bij voorbaat al te negeren. Het publiek bepaalde de winnaar van de prijs.

Wat moet je weten over de nieuwe aftapwet?

De 'expertprijs' gaat naar databedrijf Focum, dat gegevens verzamelt over mensen met schulden. Volgens de organisatoren levert dat bezwaren op voor de privacy, maar kunnen mensen er in de praktijk ook last van hebben als ze ten onrechte als iemand met schulden worden aangemerkt. In een reactie zegt Focum zich niet te herkennen in de aantijgingen.

Focum won het van het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems, dat informatie van studenten deelde met de Dienst Uitvoering Onderwijs. Die controleerde daarmee of studenten met een uitwonendenbeurs wel echt uitwonend waren.

Ook genomineerd was de Belastingdienst, omdat die organisatie veel data verzamelt en daarbij soms de regels overtreedt. Zo verzamelde het gegevens via kentekencamera's om fraudeurs op te sporen; iets wat volgens de Hoge Raad niet mag.

Positieve prijs

Een prijs voor de positieve impact op privacy gaat naar techjournaliste Kashmir Hill, die volgens de organisatie 'de momenten weet te vangen waarop technologie ons écht weet te raken'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl