EPA
NOS NieuwsAangepast

Amerikanen willen weer naar de maan

De Amerikanen willen weer een ruimtemissie uitvoeren naar de maan en uiteindelijk ook naar Mars. President Trump gaat vandaag een document tekenen waarin de plannen staan, laat het Witte Huis weten. De NASA krijgt hiervoor een nieuwe opdracht.

Dat gebeurt precies 45 jaar na de laatste keer dat de Amerikanen voet zetten op de maan. De Apollo 17 landde er op 11 december 1972.

Terugblik op de Apollo 17-missie

Onder president Bush kwam weer het plan om mensen naar de maan te sturen. In 2005 kwam de NASA met concrete plannen om in 2018 bemande maanlandingen uit te voeren en een permanente basis op de maan te zetten. President Obama zette er echter de rem op en vond dat de NASA zich moest richten op Mars. Onder Trump zijn de ambities weer omgedraaid en is de focus terug bij de maan.

De Russische ruimtevaart

De NASA was al druk bezig met plannen voor een bemande missie naar Mars, maar het was al duidelijk dat het niet voor 2030 zou lukken op de rode planeet te landen.

Vanwege de lange duur van de Mars-plannen zou Trump nu eerst weer Amerikanen op de maan willen zetten. Dat kan het blazoen van zijn regering oppoetsen en geeft een voorsprong op de Russen, die op dit moment weinig energie steken in ruimtevaart.

Volgens het Witte Huis moet de VS weer "de drijvende kracht worden van de ruimtevaartindustrie, nieuwe kennis vergaren over het heelal en de aanzet geven tot ongelooflijke technologie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl