Politie

Een emotioneel moment. Zo noemt Peter R. de Vries het telefoontje dat hij afgelopen weekend kreeg met de mededeling dat er na 25 jaar een verdachte was aangehouden in de moordzaak van Milica van Doorn. De misdaadverslaggever heeft de zaak al die tijd op de voet gevolgd.

De 19-jarige Milica van Doorn werd in juni 1992 dood gevonden in een vijver in Zaandam. Ze was verkracht en vermoord. Bij het onderzoek werd dna op haar lichaam gevonden, waarmee een daderprofiel werd gemaakt. Lange tijd lag het onderzoek stil. Dankzij nieuwe wetgeving en technieken kon onlangs worden vastgesteld dat de dader van Turkse afkomst moest zijn.

Na een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek onder 133 mannen van Turkse afkomst, werd afgelopen zaterdag een 47-jarige Zaandammer gearresteerd. De man zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de vrouw.

Aanhouding in moordzaak Milica van Doorn na dna-onderzoek

Peter R. de Vries vertelt op NPO Radio 1 dat de zaak hem in 1992 meteen aangreep. "Milica was een onschuldig meisje dat na een feestje naar huis wilde. Omdat ze er niet bij stil had gestaan dat de bussen niet reden met Pinksteren, liep ze recht in de armen van haar verkrachter en moordenaar", zegt de misdaadverslaggever. "Iedereen die dat hoort, grijpt dat aan. Dat was voor mij ook de reden om voortdurend aandacht te besteden aan de zaak."

In 2006 wijdde De Vries een televisie-uitzending aan de moord. Dat leverde 43 tips op, maar leidde nooit tot een aanhouding. "Dat nu toch dat belletje kwam over een arrestatie, is heel bijzonder", besluit De Vries.

STER reclame