Rohingyavrouwen in een opvangkamp in Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

'Leger Myanmar verkracht stelselmatig Rohingyavrouwen'

Het leger van Myanmar verkracht stelselmatig Rohingyavrouwen. Die conclusie trekt persbureau AP op basis van gesprekken met 29 vrouwen in de vluchtelingenkampen in Bangladesh.

De vrouwen, tussen de 13 en 35 jaar en afkomstig uit verschillende dorpen in de deelstaat Rakhine, werden apart van elkaar uitvoerig geïnterviewd. De beschuldiging dat Myanmarese militairen op grote schaal Rohingyavrouwen verkrachten is al geuit door de VN en verschillende mensenrechtenorganisaties.

AP ziet deze nieuwe verhalen als een bevestiging van de stelling dat het leger van Myanmar systematisch vrouwen verkracht als onderdeel van de strijd tegen de Rohingya. "Er zijn ziekmakend veel overeenkomsten in hun verhalen, met dezelfde patronen, dezelfde uniformen van hun belagers en de details van de verkrachtingen zelf", schrijft het persbureau.

'Leger Myanmar verkracht stelselmatig Rohingyavrouwen'

Zo is er het verhaal van 'F.' (de geïnterviewden worden alleen met initialen aangeduid), een vrouw die in juni met haar man lag te slapen. Ze waren nog maar een maand getrouwd. Die nacht vielen zeven soldaten hun huis binnen. De vrouw had net gehoord dat haar ouders door het leger waren vermoord en dat haar broer werd vermist.

Nu was zij het doelwit. Haar man werd geboeid en gekneveld met haar sjaal. De militairen beroofden haar van haar sieraden en scheurden haar de kleren van het lijf. Ze gooiden haar op de grond en de eerste soldaat verkrachtte haar. Ze verzette zich, maar vier anderen hielden haar vast en sloegen haar met stokken.

Toen haar man erin slaagde zich van zijn knevel te ontdoen en om hulp schreeuwde, werd hij meteen doodgeschoten. Een van de soldaten sneed zijn keel door.

Na de verkrachtingen droegen de soldaten de vrouw naar buiten en staken haar huis in brand. Twee maanden later ontdekte ze dat ze zwanger was, vermoedelijk van een van haar belagers. Ze is bij haar buren gaan wonen, waar ze drie maanden later opnieuw door militairen werd verkracht, samen met haar buurvrouw. De buurman en hun vijf jaar oude zoontje werden vermoord.

Uniformen

Het Myanmarese leger wil niet op de beschuldigingen van AP reageren, maar de conclusie van een eigen onderzoek van de militairen was dat verkrachtingen niet voorkomen. De regering van Myanmar heeft ook ontkend dat het gebeurt.

Maar artsen en hulpverleners spreken dat tegen en zeggen dat ze schrikken van het aantal verkrachte vrouwen dat ze tegenkomen in de opvangkampen. Artsen zonder Grenzen heeft sinds augustus 113 verkrachte vrouwen en meisjes behandeld, van wie een derde jonger dan 18 was. De jongste was 9.

Alle vrouwen die AP heeft gesproken schetsen een patroon waarbij ze werden aangevallen door een groep mannen, die daarbij veel geweld gebruikten. Alle vrouwen op een na zeiden dat de verkrachters militaire uniformen droegen. De enige vrouw die werd verkracht door mannen in burger zei dat haar buren hen hadden herkend en dat het wel degelijk om militairen ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl