Ted-Jan Bloemen schreeuwt het uit na zijn zege
NOS SchaatsenAangepast

Bloemen pakt Kramer wereldrecord op de 5.000 meter af

Ted-Jan Bloemen heeft op de 5.000 meter in Salt Lake City een nieuw wereldrecord gereden. De Canadese schaatser won de wereldbekerrace in 6.01,86 waarmee hij de oude toptijd (6.03,32) van Sven Kramer uit 2007 dik verbeterde.

De 31-jarige Bloemen moest in het begin van zijn race nog redelijk wat toegeven op de toptijd van Kramer. Maar waar de Fries destijds een oplopend schema had, bleef Bloemen heel knap rondjes 28,5 rijden.

WB Salt Lake City: 5.000 meter (m)

"Ik zag die gasten allemaal 6.07 rijden, dus ik was wel benieuwd naar de omstandigheden", vertelde Bloemen na zijn race. "Mijn race ging wel een stuk harder. Ik voelde me deze week ook beter, maar dat het zo snel zou gaan, had ik niet verwacht."

Kramer won dit seizoen de eerste drie wereldbekerwedstrijden, maar sloeg de wedstrijd in Salt Lake City over. Hij verkoos een trainingskamp boven de wereldbekerwedstrijden en staat nu tweede in het wereldbekerklassement.

Bloemen: ik ben gewoon heel goed op dit moment

Bloemen pakte twee jaar geleden op dezelfde baan ook al het wereldrecord op de 10.000 meter van Sven Kramer af met een tijd van 12.36,30. "Als Sven hier was geweest, denk ik dat ik hem eraf had gereden", aldus Bloemen. "Ik ben gewoon heel erg goed op dit moment."

Daar was Bart Schouten, de coach van Bloemen, het mee eens. Maar of Bloemen echt beter is dan Kramer, betwijfelde hij. "Tot nu toe heeft Kramer Ted-Jan in elk duel verslagen. Maar als Sven heeft gekeken, zal hij vanavond niet zo lekker slapen."

Schouten: Ted-Jan is niet per se beter dan Sven

Volgens Schouten zal het op de Olympische Spelen een mooie strijd worden tussen zijn pupil en Kramer. Het wereldrecord van Bloemen is alvast een mooi begin in aanloop naar Pyeongchang.

"Ik wist dat Ted-Jan goed was en dat het mogelijk was", aldus Schouten. "Hij reed de race ook zo fantastisch vlak. Tijdens de rit heb ik alleen maar twaalf keer 'goed' gezegd. Het waren heel mooie rondjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl