Sneeuw in het Noord-Franse Godewaersvelde AFP

Honderden vluchten geannuleerd in Europa door winterweer

time icon Aangepast

Niet alleen in Nederland zijn er veel problemen door het winterweer, ook in andere delen van Europa is overlast door sneeuw en ijs.

In het Verenigd Koninkrijk viel op verschillende plaatsen de elektriciteit uit, werden vluchten geannuleerd en moesten wegen worden afgesloten. Volgens de BBC zaten duizenden mensen in verschillende gebieden zonder stroom, toen takken op hoogspanningskabels vielen.

De Britse meteorologische dienst heeft voor morgen voor grote delen van het Verenigd Koninkrijk code geel afgekondigd vanwege sneeuw en ijs. Sommige scholen blijven dicht. De luchthaven London Heathrow is open maar er zijn wel vertragingen omdat vliegtuigen ijsvrij gemaakt moeten worden. Andere luchthavens moesten wel een tijdje dicht, zoals Birmingham en de Londense luchthavens Luton en Stansted.

Duitsland

Ook in Duitsland zijn er veel problemen: op de luchthaven van Frankfurt werden meer dan 300 vluchten geannuleerd, zo meldt Deutschlandfunk. Een woordvoerder van de luchthaven sprak van een "dramatische" situatie. De luchthaven van Düsseldorf ging enkele uren op slot, waarbij meer dan 100 vluchten niet konden vertrekken. Ook op het spoor was sprake van vertragingen, omleidingen en uitval van treinen.

Op de weg was er veel ongemak: meerdere mensen kwamen bij ongelukken om het leven.

Twee vrouwen nemen hun net gekochte kerstboom mee in Frankfurt AFP

In België vielen de problemen mee: de wegbeheerder strooide preventief een half miljoen kilo zout, maar dat haalde volgens de VRT weinig uit. De sneeuw kwam later dan de Belgen hadden verwacht.

Op de luchthaven van Zaventem konden alle vluchten vertrekken, maar wel met vertraging. Ook op het Belgische spoor was de hinder te overzien. Alleen de hogesnelheidstrein naar Frankrijk kon niet zo snel rijden. Wel hinder was er voor de winkeliers: op de eerste koopzondag van de eindejaarsperiode daalde de gezamenlijke omzet met drie procent.

Frankrijk

In Frankrijk zijn er vooral problemen door de harde wind. De Franse meteorologische dienst heeft code oranje afgegeven voor 32 departementen, meldt persbureau AFP. Vanwege sneeuw in het noorden, maar vooral de wind en regen spelen in centrale en zuidelijke departementen een rol. Voor morgen worden windstoten van meer dan 100 kilometer per uur verwacht.

Een veerboot van P&O Ferries van Calais naar Dover raakte aan de grond, toen het uit zijn route werd geblazen door een windstoot. Aan boord waren ruim 300 mensen, maar niemand raakte gewond. Elders in Frankrijk zaten zo'n 20.000 mensen zonder stroom, omdat de wind schade heeft aangericht aan de elektriciteitsvoorzieningen.

Sneeuw wordt van het veld gehaald tijdens de Bundesliga-wedstrijd FC Köln-Freiburg EPA

STER Reclame