NOS SchaatsenAangepast

Kodaira toont opnieuw supervorm en pakt wereldrecord op 1.000 meter

Nao Kodaira heeft haar succesvolle schaatsseizoen bekroond met een wereldrecord op de 1.000 meter. De Japanse schaatsster reed bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City naar 1.12,09. De Russin Natalja Voronina won later op de avond de 3.000 meter.

Kodaira verbeterde de oude toptijd van de Amerikaanse Brittany Bowe (1.12,18). De Japanse schaatsster, die dit seizoen slechts één wereldbekerwedstrijd op de 1.000 meter verloor en alles won op de 500 meter, had een razendsnelle opening en hield in de slotronde net genoeg over.

In haar kielzog eindigde landgenote Miho Takagi op de tweede plaats in 1.12,63. De Russin Jekaterina Sjichova noteerde de derde tijd (1.13,22).

"Dit is gewoon gaaf! Het was een mooie rit, heel goed", vertelde Kodaira na haar race. "Ik ben zo blij. Gisteren had ik een slechte race op de 500 meter en vandaag dacht ik: een nieuwe kans. Ik heb mijn best gedaan."

Kodaira: dit is gewoon gaaf!

In Salt Lake City kwamen er in de A-groep geen Nederlandse vrouwen in actie op de 1.000 meter. Sanne van der Schaar eindigde in de B-groep als achtste in 1.16,49.

Met haar zesde plaats is Marrit Leenstra momenteel de beste Nederlandse schaatsster in het wereldbekerklassement. Zij kwam op de slotdag niet meer in actie.

Voronina de snelste op 3.000 meter

Op de 3.000 meter ging de winst naar Natalja Voronina in Salt Lake City. De Russin versloeg in een rechtstreeks duel Martina Sáblíková en boekte daarmee de tweede wereldbekerzege uit haar carrière. Voronina was met 3.57,70 net iets sneller dan de Tsjechische, die met 3.57,83 als tweede eindigde.

WB Salt Lake City: 3.000 meter (v)

Namens Nederland kwam alleen Melissa Wijfje in actie in de A-groep. Ze reed de achtste tijd, maar verbeterde met 4.03,89 wel haar persoonlijk record. Dat deed Linda de Vries ook in de B-groep. Haar 3.59,76 was uiteindelijk de snelste tijd.

Wijfjes ploeggenoten Ireen Wüst en Antoinette de Jong sloegen de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City dit weekend over. De Jong is met haar vijfde plaats wel de beste Nederlandse schaatsster in het wereldbekerklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl