NOS SchaatsenAangepast

Kodaira en Takagi bezorgen Japan wereldbekergoud

Nao Kodaira en Miho Takagi hebben Japan wereldbekerzeges bezorgd in Salt Lake City. Op de 500 meter pakte Kodaira haar vijftiende wereldbekerzege op rij. Takagi behield haar ongeslagen status op de 1.500 meter.

WB Salt Lake City: tweede 500 meter (v)

Kodaira finishte in 36,54 en kwam daarmee achttien honderdsten tekort om het wereldrecord van Lee Sang-hwa (36,36) uit de boeken te rijden.

Lee, tweevoudig olympische kampioene, reed in de laatste rit tegen Kodaira. Na een valse start pakte de Japanse al vijftien honderdsten bij de opening. Lee kwam dichtbij, maar was op de streep 25 honderdsten langzamer dan Kodaira, die haar vijftiende opeenvolgende wereldbekerzege op de 500 meter pakte. Het brons ging naar haar landgenote Arisa Go.

In tegenstelling tot gisteren startte er geen Nederlandse in de A-groep. Janine Smit ging vrijdagavond onderuit en blesseerde zich daarbij aan haar knie. Ze komt vandaag ook niet in actie in de B-groep. Daarin komt vanavond alleen Sanne van der Schaar op het ijs.

Takagi wint met grote voorsprong

Miho Takagi was een klasse apart op de 1.500 meter, ze won met ruim acht tienden voorsprong op Marrit Leenstra, die net als vorige week genoegen moest nemen met zilver (1.52,31).

Leenstra reed lang op het schema van haar Nederlandse record, dat ze vorige week neerzette in Calgary. In de slotronde gaf ze te veel toe waardoor ze 25 honderdsten boven de 1.52,06 van vorige week bleef.

WB Salt Lake City: 1.500 meter (v)

Leenstra kon niet echt genieten van haar zilveren medaille. "Blijkbaar went het podium snel, want ik baal wel een beetje. Na het eerste rondje voelde ik al zere benen. De tweede en derde ronde gingen wel goed, maar verdorie, acht tienden boven Takagi finishen is niet leuk."

"Ik was gisteren na de achtervolging best wel leeg. Maar Takagi heeft ook gereden gisteren, dus blijkbaar heeft zij er minder moeite mee."

Leenstra bewondert de manier waarop Takagi haar race indeelt. "Ze is op dit moment echt supersterk. Vorige week hoopte ik dat ik het om kon draaien, maar een gat van acht tienden is te groot."

Leenstra: een verschil van acht tienden is te groot

Het wereldrecord van Heather Bergsma (1.50,85) bleef buiten bereik voor Takagi die won in 1.51,49. Die tijd was wel goed voor een Japans record. Het brons ging naar de Russische Jekaterina Sjikova, 1,37 achter de Japanse winnares.

Lotte van Beek, die dit seizoen al twee keer brons pakte op de mijl, stelde teleur en werd in 1.57,10 voorlaatste. Van Beek reed gisteren al de ploegenachtervolging, eerder deze week kampte ze met griep.

Italiaanse zege op massastart

Francesca Lollobrigida heeft de massastart in Utah op haar naam geschreven. Daarmee nam ze de leiding in de wereldbeker over van de Japanse Ayano Sato, die door een valpartij laatste werd. Ook Annouk van der Weijden, de enige Nederlandse schaatsster in de finale, ging onderuit.

WB Salt Lake City: massastart (v)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl