NOS VoetbalAangepast

Siem en Luuk, van ploeggenoten naar tegenstanders

Broers De Jong zijn het eens: winnaar zondag krijgt een boost

Vorig seizoen stonden ze zij aan zij op het veld in Eindhoven, deze voetbaljaargang zijn ze elkaars concurrenten. De uitgangspositie van PSV'er Luuk de Jong is zondag in de Johan Cruijff Arena echter een stuk florissanter dan die van zijn broer Siem, die dit seizoen terugkeerde in Amsterdam. PSV heeft een voorsprong van tien punten op nummer drie Ajax.

Natuurlijk dollen ze elkaar in de aanloop naar de topper in Amsterdam. "Maar we leggen er niet specifiek de nadruk op. We weten niets eens of we spelen. Het is voor ons allebei gewoon een belangrijke wedstrijd", blikt Siem de Jong vooruit.

Luuk de Siem de Jong op de reservebank bij PSV

Ze kennen elkaar door en door en ook elkaars kwaliteiten. "Ik zie hem als een ervaren, slimme speler. Technisch vaardig, oog voor de diepte en in topwedstrijden vaak heel productief. Ik hoop niet dat hij dat tegen ons ook is. Hij is heel belangrijk voor Ajax, ook als hij niet speelt", oordeelt Luuk over zijn oudere broer, die bij Ajax meestal op de bank zit.

Siem de Jong heeft geen verklaring voor het feit dat zijn broer de eerste maanden van dit seizoen het doel van de tegenstander niet wist te vinden, maar de laatste weken toch weer een belangrijke rol speelt in de formatie van Phillip Cocu.

"Het is toch iets van vertrouwen. Luuk heeft het goed opgepakt, na een flinke teleurstelling in de zomer", oordeelt Siem, die doelt op de uitgebleven transfer voor zijn broer. Luuk de Jong dacht rond te zijn met Bordeaux, maar de deal bleek geen deal te zijn. "Hij weet dat hij het moet laten zien. Luuk zit er nu goed in, hij is belangrijk voor PSV."

De Jong: als teamspeler kan ik veel toevoegen bij Ajax

Ajax moet zondag winnen om de titelstrijd levend te houden. Wint PSV dan is de competitie zo goed als beslist, denken de kenners. Er staat echter in Amsterdam meer op het spel dan de drie punten. Dat weten ze allebei.

"Het is altijd spannend, zo'n wedstrijd. Het gaat ook om prestige", meent Luuk de Jong. "Weet je deze wedstrijd te winnen, dan zet je inderdaad een goede stap. Als Ajax wint, is dat een boost voor Ajax."

Het omgekeerde geldt ook, weet Siem. "Het is voor PSV een boost als ze weten te winnen. Dat moeten wij voorkomen. Wij moeten zorgen dat we een goed gevoel aan het duel overhouden."

December 2008: Siem de Jong (Ajax) en Luuk de Jong (De Graafschap)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl