ANP

De Nederlandse Spoorwegen voeren vandaag een nieuwe dienstregeling in, zoals het bedrijf elk jaar in december doet. Tegelijkertijd is er dit jaar wel een bijzondere verandering: de manier waarop reizigers worden aangesproken bij omroepberichten verandert van "dames en heren" naar het genderneutrale "beste reizigers".

De NS liet eerder al weten reizigers in de omroepberichten niet langer aan te willen spreken op hun geslacht, zodat iedereen met elke genderidentiteit zich welkom voelt. De verandering van de omroepberichten gaat in fasen, omdat alle systemen daarop moeten worden aangepast. Het gebeurt eerst op de stations en later ook in steeds meer treinen.

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur is blij dat op de nieuwe ov-kaarten vanaf 20 december niet meer de vermelding m/v staat. Het openbaar vervoer is daarmee een van de eerste sectoren met een dergelijk beleid. Van Veldhoven hoopt dat andere sectoren zullen volgen. Ze zegt dat sommige reizigers de vermelding m/v op hun ov-chipkaart als confronterend ervaren.

De veranderingen in de dienstregeling die vandaag ingaan zijn volgens de Spoorwegen minder ingrijpend dan vorig jaar. Belangrijkste wijziging is dat er nu structureel elke tien minuten een trein gaat rijden tussen Amsterdam en Eindhoven. Een proef met deze 'spoorboekloze' intercity's bleek eerder succesvol.

Winterweer

In totaal gaan er in de nieuwe dienstregeling elke werkdag zo'n 130 treinen extra rijden door Nederland: ongeveer 80 sprinters en 50 intercity's.

Overigens wordt de nieuwe dienstregeling vandaag meteen al aangepast. Vanwege het verwachte winterweer rijden er minder treinen om eventuele problemen op te kunnen vangen.

STER reclame