ANP

De proef met het elke 10 minuten laten rijden van een intercity tussen Amsterdam en Eindhoven is een succes. De NS heeft nu zeven woensdagen getest met 'spoorboekloos' rijden en gaat dat ook de komende zeven woensdagen nog doen. De NS en ProRail presenteerden vanochtend de tussentijdse resultaten.

"90 procent van de reizigers is er blij mee", zegt een woordvoerder van de NS in het NOS Radio 1 Journaal. De spoorwegen hebben een tevredenheidsonderzoek gedaan. "Reizigers zeggen dat ze zich nu minder druk maken om de tijd als ze weten dat er over 10 minuten toch wel weer een trein komt. De andere 10 procent moet er vooral aan wennen dat de dienstregeling nu op woensdagen anders is." Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat reizigers blij waren dat ze vaker een stoel hebben.

Gesloten spoorwegovergang

Reizigersorganisatie Rover is nog steeds kritisch. Vooral de aansluitingen tussen de tienminutentreinen en treinen die elk kwartier of halfuur rijden, laten te wensen over, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. "Met name bij het overstappen geeft dat problemen."

Op sociale media staan ook klachten van automobilisten die nu in Vught vaker voor een gesloten spoorwegovergang staan te wachten. "Het is nu uniek als je op woensdag een overweg hebt die gewoon open is", schrijft Cynthia op de Facebookpagina van de NOS.

Vanaf december moet tussen Eindhoven en Amsterdam dagelijks tussen 07.00 en 19.00 elke 10 minuten een intercity gaan rijden. In uiterlijk 2028 moeten ook op de drukste trajecten in de rest van het land elk uur zes intercity's en twee tot zes stoptreinen vertrekken. De bedoeling is dat treinen net zo vaak gaan rijden als metro's.

STER reclame