Hasan en Oussama verloren hun vriend Ghait nadat hij was geronseld voor de strijd in Syrië
NOS NieuwsAangepast

Zijn vrienden hadden nooit verwacht dat Ghait echt naar Syrië zou gaan

De fanatieke basketballer Ghait vertrok in 2012 vanuit Tunesië naar Syrië, om er te vechten voor IS. Zijn vrienden Hasan Jendoubi (27) en Oussama Jridi (29) zagen hem in twee weken tijd radicaliseren. "We hadden meer moeten doen", zeggen ze nu. "Maar we deden het niet omdat we niet verwachtten dat hij echt zou vertrekken."

Van alle landen ter wereld komen uit Tunesië de meeste uitgereisde Syrië-strijders. De afgelopen jaren vertrokken zo'n 6000 mensen, vooral jongeren tussen 18 en 35. Dat komt vooral door de chaos waarin het land belandde na de Revolutie en de Arabische Lente. Ronselaars maakten dankbaar gebruik van de wetteloosheid die daardoor ontstond.

"De politie vermijdt problemen," zegt Oussama. "Ze doen niks. Daarvoor betalen we nu de prijs."

Correspondent Marcel van der Steen sprak in Tunesië met de vrienden van Ghait. Ze snappen nog steeds niet hoe hij zo snel kon radicaliseren.

'We hadden niet verwacht dat Ghait echt naar Syrië zou gaan'

Ghait overleed ergens in Syrië. Zo'n 900 IS-strijders zijn wel teruggekeerd naar Tunesië. De meesten belanden in de gevangenis, en dat is voor velen een reden om niet terug te gaan naar hun moederland, zegt Muhammad Iqbal. Hij leidt een kleine organisatie die IS'ers en hun familie begeleidt bij de terugkeer.

"Ze willen niet terugkomen om zo gevangenisstraf te ontlopen", zegt Iqbal. "Sommigen zijn naar Libië gegaan om te proberen via dat land in Europa te komen. Óf dat is gelukt, óf ze zijn dood. En sommigen wachten nog op hun kans."

Tunesië doet niets aan reïntegratie en Europa kijkt de andere kant op.

Muhammad Iqbal, die helpt bij terugkeer

Iqbal is bang dat de Tunesische IS-strijders besluiten hun strijd voort te zetten in Europa en aanslagen gaan plegen. Hij heeft weinig hoop voor de toekomst. "Tunesië doet niets aan reïntegratie en Europa kijkt de andere kant op."

De gevangenisstraf die teruggekeerde IS'ers in Tunesië wacht is volgens Iqbal geen oplossing. "Die vergroot juist het probleem. De ideologie zal overleven. Mijn organisatie wil de bron van het terrorisme aanpakken, de overtuiging doden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl