Kolonel-generaal Tkatsjov (links) wacht op een handdruk van president Poetin
NOS NieuwsAangepast

Russische generaal ontkent rol bij neerhalen vlucht MH17

De Russische generaal Tkatsjov ontkent elke betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17. In de Russische krant Pravda noemt hij de beschuldiging van de onderzoeksgroep Bellingcat onzin en een stupiditeit. Hij gaat er verder niet op in.

Tegen Novaja Gazeta zei hij dat hij overweegt Bellingcat voor de rechter te brengen wegens smaad.

Correspondent David-Jan Godfroid vindt de reactie opvallend. Normaal gesproken wordt in Rusland het onderzoek van Bellingcat als niet ter zake doend afgedaan. "Kennelijk vinden ze het nu wel belangrijk", zegt hij.

Delfin

Bellingcat meldde vrijdag dat Tkatsjov de persoon is die schuilging achter de codenaam Delfin. Delfin voerde voor het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines een geheimzinnig gesprek met ene 'Orion'. Dat lijkt te gaan over de oplegger met de buk-raket die bij het neerhalen van het vliegtuig zou zijn gebruikt.

Stemanalisten zeggen dat de stem van Delfin zeer waarschijnlijk die van Tkatsjov is. Tkatsjov heeft nog altijd een adviesfunctie bij de Russische defensie.

Door het neerhalen van het toestel met vluchtnummer MH17 van Malaysia Airlines, in 2014 boven Oekraïne, kwamen 298 inzittenden om het leven. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt al lange tijd naar de verantwoordelijken voor de aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl