Nabestaanden omhelzen elkaar in de rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

Stroef begin van megaproces Love Parade-drama

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever

Een duizelingwekkend namenrondje, dat is waar de langverwachte rechtszaak over het drama bij de Love Parade in Duisburg vandaag mee begon. Ruim zeven jaar na dato moeten zich tien mensen verantwoorden voor hun rol bij de ramp.

Wat in 2010 een groot dansfeest had moeten worden, liep uit op een drama met 21 doden en honderden gewonden. De slachtoffers vielen in een tunnel naar het festivalterrein. Die was niet berekend op de enorme mensenmassa.

Love Parade werd dodendans

Terecht staan zes gemeente-ambtenaren en vier medewerkers van de festivalorganisatie. De rechter las eerst hun namen voor, ook hun tientallen advocaten werden genoemd. Aansluitend vielen de namen van de slachtoffers, de nabestaanden en hun advocaten. Het opnoemen duurde zeker twintig minuten.

Het begin van het megaproces werd aanschouwd door tientallen belangstellenden, onder wie veel journalisten. Zij zaten in het midden van de zaal. Het is duidelijk dat er met meer mensen rekening was gehouden: er stonden wel 250 stoelen.

Beursgebouw als rechtszaal

De zittingszaal is op een bijzondere locatie: niet in de rechtbank van Duisburg, maar in het beursgebouw van Düsseldorf, zo'n 25 kilometer verderop. Een deel van het gebouw is speciaal voor deze zaak omgebouwd tot rechtbank. Het komende jaar zijn hier meer dan honderd zittingsdagen gepland.

De ouders van het enige Nederlandse slachtoffer, Jan Willem, waren speciaal voor het begin van de zaak naar Düsseldorf gekomen. Ze zullen er lang niet altijd bij zijn, maar vandaag wel. Vlak voor de zitting begint, kijkt de moeder gespannen voor zich uit, de handen voor het gezicht gevouwen. "Er hangt een raar sfeertje in de zaal", zegt ze. "Iedereen loopt door elkaar heen, ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken."

'Niets doen is geen optie'

De ouders lieten eerder weten dat wat hen betreft de verkeerde mensen terechtstaan. "Wij hadden liever gezien dat de echte eindverantwoordelijken aangeklaagd zouden worden", zeiden ze. "Dan kun je je afvragen: waarom ben je hier toch? Maar niets doen is geen optie."

Na het noemen van alle namen kon het proces echt beginnen, zo hoopten althans de nabestaanden van Jan Willem. Maar tijdens de eerste dag ging het vooral over formaliteiten. De verdediging probeerde de zaak te rekken door de twee lekenrechters te wraken, ze zouden partijdig zijn.

Na kort overleg werd besloten om daar op een later moment op terug te komen. Iets wat we de komenden maanden ongetwijfeld nog vaker gaan horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl