Mensen verdrukken elkaar bij de Loveparade in 2010
NOS NieuwsAangepast

Ouders slachtoffer Love Parade: 'Niets doen is geen optie'

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

"Het heeft lang geduurd voor dit proces begon, maar wat de uitkomst is of wat we ervan moeten verwachten is lastig te zeggen." Aan het woord zijn de ouders van Jan Willem. De 22-jarige student overleed in 2010 tijdens de Love Parade in Duisburg. Van de 21 jonge feestgangers die in de mensenmassa doodgedrukt werden, was hij het enige Nederlandse slachtoffer. Na bijna 7,5 jaar begint vandaag in Duisburg de rechtszaak.

Er zijn tien mensen aangeklaagd voor nalatigheid en dood door schuld. Zes mensen die bij de gemeente werkten en vier mensen van de organisatie van de Love Parade. Voor de ouders van Jan Willem zijn zij niet de hoofdschuldige, zij vinden dat bijvoorbeeld de burgemeester van Duisburg of de baas van de Love Parade voor de rechters zouden moeten verschijnen. Zij zijn niet aangeklaagd omdat er niet genoeg bewijs ligt dat zij op de hoogte waren van de looproutes en de vergunningen.

"Dit is iets wat Duitsland nog even moet afronden", zegt zijn moeder. "Wij hadden liever gezien dat de echte eindverantwoordelijken aangeklaagd zouden worden en dan kun je je afvragen: waarom ben je hier toch? Maar niets doen is geen optie."

Love Parade werd dodendans

De ouders van Jan Willem zijn niet de enige nabestaanden die naar Duisburg komen. Samen met ouders van slachtoffers uit onder andere Italië, Spanje en Duitsland zijn ze door het noodlot vrienden geworden.

Ze zien elkaar ieder jaar bij de herdenking op 24 juli in Duisburg, maar ze gaan ook bij elkaar op bezoek. "We hebben getwijfeld of we bij de eerste dag van de rechtszaak aanwezig moesten zijn", zegt Jan Willems vader. "Maar we hebben met zijn allen gezegd: we moeten er zijn. Voor elkaar, maar ook om te laten zien dat het ons nog steeds veel doet."

Hoewel de verwachtingen van de zaak en de uitspraak niet heel hoog zijn, vindt de moeder van Jan Willem het belangrijk dat de zaak begint. "Er zijn 21 mensen omgekomen, dan kun je niet zeggen: sorry, er is iets fout gegaan." Ze hoopt ook dat er lessen worden getrokken. "Deze zaak moet doorgaan om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Dan heeft de dood van 21 mensen nog enige zin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl