Een eendenbedrijf bij Biddinghuizen wordt vrijdag geruimd vanwege vogelgriep
NOS NieuwsAangepast

Ophokplicht voor alle pluimvee na ontdekking vogelgriep Biddinghuizen

In heel Nederland geldt vanaf nu een ophokplicht voor pluimvee op commerciële bedrijven. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dat besloten na de ontdekking van vogelgriep op een eendenbedrijf in Biddinghuizen, in Flevoland. Het gaat om een zeer besmettelijke variant.

Minister Schouten zegt dat de "hoogste voorzorgsmaatregelen" zijn genomen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Het uitbreken van vogelgriep heeft een enorme impact op de betreffende bedrijven, weet ze.

Van november vorig jaar tot 19 april dit jaar gold ook een landelijke ophokplicht. De minister van Landbouw kan niet zeggen hoe lang de maatregel nu zal gelden.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels moeten hun pluimvee en watervogels afschermen, zodat die niet in contact kunnen komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Geruimd

De ongeveer 16.000 eenden van het getroffen bedrijf in Biddinghuizen worden vandaag nog geruimd. In een zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest en voor andere dieren en dierlijke producten.

Vorig jaar werd het bedrijf ook al getroffen door vogelgriep, net als twee andere vleeseendenbedrijven in dezelfde straat.

Het bedrijf staat in de buurt van het Veluwemeer. Deze week zijn daar enkele dode zwanen aangetroffen. Onderzocht wordt of zij besmet zijn met het vogelgriepvirus.

De NVWA heeft alle waterschappen in het land gevraagd om het te melden als ze onder verdachte omstandigheden dode vogels vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl