May en Juncker bij de onderhandelingen
NOS NieuwsAangepast

'EU krijgt vaak zijn zin in brexit-akkoord'

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Na maanden van traag verlopende onderhandelingen is er dan eindelijk een akkoord. Het valt op dat de EU op de meeste terreinen zijn zin heeft gekregen. Zo is het bedrag dat de Britten voor de brexit-scheiding moeten betalen rond de 50 miljard euro en zijn de rechten van de 3 miljoen Europese burgers die in Groot-Brittannië blijven wonen goed geregeld.

Uit het vijftien pagina's tellend akkoord dat de onderhandelaars vannacht hebben gesloten, blijkt ook dat de Britten voorlopig nog de uitspraken van het Europees Hof van Justitie overnemen als het gaat om de burgerrechten. "Dit mechanisme werkt nog acht jaar", zo staat te lezen in de conclusies.

Over de Ierse kwestie, waarover vannacht nog werd onderhandeld, is afgesproken om voorlopig alles bij het oude te laten. Groot-Brittannië wil alles doen om te voorkomen dat er een harde grens komt met slagbomen en paspoortcontroles. "Zolang er geen definitieve overeenstemming is over hoe de grenskwestie precies wordt opgelost, zal Groot-Brittannië zich houden aan de regels die nu gelden voor de interne markt", staat in het document.

De Europese Unie heeft op de meeste punten zijn zin gekregen.

correspondent Arjan Noorlander

Een exact bedrag over wat de scheiding de Britten kost wordt niet genoemd, maar volgens deskundigen komt het neer op 50 tot 60 miljard euro. Het bedrag zal waarschijnlijk hoger uitvallen, maar de Britten krijgen ook geld terug. "Groot-Brittannië voldoet in ieder geval aan alle financiële verplichtingen tot 31 december 2020."

De eerste reacties in Brussel zijn positief. "De Europese Unie heeft op de meeste punten zijn zin gekregen", aldus correspondent Arjan Noorlander. "De Britten hebben maanden niet echt onderhandeld. Het gevoel in Brussel was dat ze de zaken niet op orde hadden."

Volgens Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, is het mooi dat er nu een eerste akkoord ligt, maar moet het echte werk nu beginnen. "De tweede fase betekent dat duizenden regels aangepast moeten worden. En daar is maar een jaar de tijd voor."

Tusk: we weten allemaal dat scheiden zwaar is

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl