Geoffrey Rush bij de persconferentie EPA

De Australische acteur Geoffrey Rush klaagt de krant The Daily Telegraph aan na #MeToo-beschuldigingen. Volgens hem is zijn reputatie beschadigd door "verdachtmakingen, toespelingen en overdrijving". Rush speelt onder meer de hoofdrol in een film over kunstenaar Alberto Giacometti. Final Portrait is net uit in de Nederlandse bioscopen.

The Daily Telegraph schreef vorige week donderdag dat Rush (66) zich schuldig had gemaakt aan ongewenste intimiteiten toen hij in 2015 King Lear speelde voor het theatergezelschap Sydney. Op basis van twee anonieme bronnen meldde de krant dat een collega een klacht had ingediend omdat Rush haar onbehoorlijk had aangeraakt. Details werden verder niet gegeven.

Rush ontkende onmiddellijk en liet weten nooit over de klacht te zijn geïnformeerd. Wel trad hij af als voorzitter van de Australian Academy of Cinema and Television Arts, "zodat mijn collega's niet met dergelijke beschuldigingen in verband gebracht worden".

Dit heeft onherstelbare schade aan mijn reputatie veroorzaakt.

Geoffrey Rush

Nu maakte Rush op een persconferentie bekend dat hij geld wil van de krant wegens laster. "The Daily Telegraph heeft valse, lasterlijke en vernederende claims in chocoladeletters op zijn voorpagina geplaatst. Dit heeft onherstelbare schade aan mijn reputatie veroorzaakt en is extreem pijnlijk geweest voor mijn mijn vrouw, dochter en zoon en collega's."

Rush neemt het de krant met name kwalijk dat hij in een adem werd genoemd met Harvey Weinstein en Kevin Spacey en dat er woordgrapjes werden gemaakt als "King Leer" (koning van de wellust). Het is niet bekend wat voor bedrag hij van de krant wil zien.

De hoofdredactie van The Daily Telegraph staat achter de berichtgeving en zegt zich te zullen verdedigen bij de rechter.

Rush is bekend van internationale successen als The King's Speech en Shakespeare in Love. Ook speelde hij vijf keer kapitein Barbossa in de Pirates of the Carribbean-filmreeks. Hij won in 1996 een Oscar voor Shine. Hij werd daarna nog drie keer genomineerd voor de filmprijs.

STER reclame