De afgetreden premier Szydlo eerder deze maand in het parlement EPA

Beata Szydlo is afgetreden als premier van Polen. Regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid heeft haar vervangen door de minister van Financiën, Mateusz Morawiecki. Het parlement moet zijn aanstelling nog goedkeuren.

De regering van Szydlo heeft brede steun onder de bevolking en de Poolse economie draait goed. De partijtop van Recht en Rechtvaardigheid zegt haar te vervangen om de economie nog meer te stimuleren.

"We willen onze koers licht bijstellen", zei partijprominent en vicevoorzitter van het parlement Terlecki vandaag. "Tot nu toe hebben we ons geconcentreerd op hervormingen in de politiek en het recht. Nu is het tijd om ons te focussen op de economie."

Rookgordijn

Tegenstanders noemen de vervanging van de premier een rookgordijn. Recht en Rechtvaardigheid zou hiermee de aandacht willen afleiden van een stemming over een omstreden wet die de regeringspartij meer invloed geeft op het justitieel systeem.

Als premier van Polen lag Szydlo regelmatig overhoop met de Europese Commissie. Eurocommissaris Timmermans kondigde vandaag aan dat hij Polen, samen met Hongarije en Tsjechië, voor het Europese Hof van Justitie daagt, omdat de landen zich niet houden aan afspraken over de herverdeling van asielzoekers. Vorige maand stelde het Europees Parlement een onderzoek in naar de Poolse rechtstaat.

De partijtop zegt dat Szydlo een andere belangrijke regeringspost kan krijgen, maar het is niet duidelijk welke.

STER reclame