Hoofdpijndossiers voor schaatscoach Kuiper in Salt Lake City

time icon Aangepast

De Nederlandse vrouwenachtervolgingsploeg heeft komend weekend bij de wereldbeker in Salt Lake City een goed resultaat nodig om olympische kwalificatie af te dwingen. Maar makkelijk wordt dat niet.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schaatscoach Kuiper erkent tactische fouten

Door matige prestaties staat de vrouwenploeg er niet florissant voor (zevende). Nederland moet een plek bij de beste zes zien af te dwingen of bij de twee tijdsnelsten van het seizoen horen.

Bondscoach Geert Kuiper mist bovendien een aantal vaderlandse toppers die bij deze onderdelen normaal gesproken voor een goed resultaat zorgen. Zo ontbreken Ireen Wüst en Antoinette de Jong bij de vrouwen, zij slaan de wereldbeker in Utah over.

Zieke Van Beek waarschijnlijk niet

Lotte van Beek is donderdag ziek geworden en kan waarschijnlijk ook niet starten. Van Beek ging afgelopen weekend onderuit, waardoor de Nederlandse ploeg vrijdag een goed resultaat neer moet zetten om naar de Spelen te kunnen.

Bij de mannen zijn Sven Kramer en Jan Blokhuijsen afwezig. Zij verkiezen een trainingskamp boven de wereldbekerwedstrijden.

Tussenstand wereldbeker - ploegenachtervolging (vrouwen)

Land Punten
1. Japan 200
2. Canada 140
3. Duitsland 125
4. Polen 105
5. China 95
6. Zuid-Korea 90
7. Nederland 80

"Je wil de beste rijders opstellen, maar mijn taak is om plaatsing voor de Spelen af te dwingen met de mensen die er wel zijn", probeert Kuiper zich niet al te druk te maken. Toch is de druk voelbaar.

B-garnituur

De mannenploeg start in Salt Lake City nu met een B-garnituur, bestaande uit Bob de Vries, Marcel Bosker en Simon Schouten.

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij wonnen in 2014 olympisch goud op de ploegenachtervolging ANP

Na de desastreus verlopen WB-race in november in Heerenveen, waar de Nederlandse mannen als tiende eindigden, kan Kuiper zich weinig misstappen meer veroorloven, hoewel de mannenploeg door hun messcherpe tijd in Calgary dicht bij kwalificatie voor de Spelen is.

Maar wat als het dit weekend weer misgaat? "Dan zou ik kunnen concluderen dat ik het niet goed heb gedaan", erkent Kuiper. "Ik heb te maken met een moeilijk schaakbord, maar ik moet daar niet voor weglopen."

Een ander hoofdpijndossier voor Kuiper is de massastart. De bondscoach nam de gok door de zieke en niet in vorm verkerende Jorrit Bergsma op te stellen, maar dat pakte niet goed uit.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geëmotioneerde Bergsma: op dit moment lukt niks
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

En het is niet de eerste keer dat Kuiper in de fout gaat met zijn opstelling. "Sommige schaatsers waren niet in vorm of de koers viel tegen", aldus Kuiper. "Het zijn onvoorspelbare races, maar achteraf zou je kunnen zeggen dat mijn tactiek niet goed was."

Toch houdt Kuiper vertrouwen: "Vooralsnog gaat de olympische route zoals het moet en is het misschien ook wel goed dat we in het begin van het seizoen niet alle kaarten op tafel hebben gelegd."

Tussenstand wereldbeker - ploegenachtervolging (mannen)

Land Punten
1. Noorwegen 150
2. Zuid-Korea 140
3. Nederland 125
4. Japan 120
5. Nieuw-Zeeland 120
6. Italië 105

STER Reclame