De Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci
NOS NieuwsAangepast

Saudische prins kocht duurste schilderij, Da Vinci naar Abu Dhabi

De Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci, het duurste schilderij ter wereld, komt in het nieuwe Louvre Abu Dhabi te hangen. Het kunstwerk werd vorige maand voor 400 miljoen dollar (339 miljoen euro) geveild bij veilinghuis Christie's in New York. Inclusief veilingkosten kostte het schilderij 450,3 miljoen dollar.

Volgens The New York Times is de koper van het werk de Saudische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Hij is een vriend van de Saudische kroonprins Mohammed en stond niet bekend als groot kunstverzamelaar of buitengewoon rijk. Kroonprins Mohammed heeft nauwe banden met het koninklijk huis van Abu Dhabi.

Uit documenten die The New York Times heeft ingezien blijkt dat Baders vertegenwoordiger pas een dag voor de verkoop is goedgekeurd door Christie's. De prins was zo onbekend in de kunstwereld dat het veilinghuis enige tijd nodig had om erachter te komen wie hij was en waar hij zijn geld vandaan heeft.

Twijfels

Toen het veilinghuis ook nog nadat hij 100 miljoen euro had overgemaakt twijfelde aan zijn identiteit, is hem gevraagd wie hij was en hoe hij aan zijn geld kwam. Bader zou daarop hebben geantwoord dat hij zijn geld heeft verdiend met onroerend goed en dat hij "gewoonweg een van de 5000 prinsen" is.

De koop van het portret van Christus door een lid van het huis van Saud is opvallend. Saudi-Arabië is een streng islamitisch land waar beeltenissen van profeten in religieuze kringen als godslastering worden gezien. Daarnaast wordt Christus in de islamitische leer gezien als een profeet, en niet de Redder van de Wereld, zoals het schilderij vertaald heet.

Corruptie

Ook door de hoge prijs van het schilderij is het opvallend dat juist een vriend van Mohammed het schilderij heeft gekocht. De kroonprins heeft de strijd aangebonden met corrupte familieleden, zakenlieden en ambtenaren. Daarbij is een deel van de Saudische elite opgepakt. Ook leden van het koninklijk huis zijn gearresteerd.

Er is internationaal veel kritiek op de arrestaties onder de zoon van koning Salman. De aanhoudingen zouden willekeurig en zonder juridische basis zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl