Reuters

Salvator Mundi, een schilderij van Leonardo da Vinci, heeft op een veiling in New York 400 miljoen dollar (339 miljoen euro) opgeleverd. Inclusief veilingkosten kost het werk de koper 450,3 miljoen dollar. Het is daarmee het duurste kunstwerk ooit.

Vooraf werd verwacht dat het schilderij zeker 100 miljoen dollar zou opleveren. Wie het kunstwerk gekocht heeft, is nog onbekend.

Het schilderij, in het Nederlands Verlosser van de wereld, is een portret van Jezus. Het werd rond het jaar 1500 geschilderd. Het schilderij doet denken aan het beroemdste schilderij van Da Vinci, de Mona Lisa, en wordt daarom ook wel de 'mannelijke Mona Lisa' genoemd.

De Verlosser van de Wereld levert 400 miljoen op

Er zijn deskundigen die twijfelen of Salvator Mundi wel van de hand van Da Vinci is. Mogelijk is het schilderij deels gemaakt door zijn leerlingen.

In 1958 leverde het schilderij bij een veiling maar 50 euro op. Toen waren het gezicht en het haar van Christus nog overgeschilderd. In 2005 kocht een Europese verzamelaar het werk van de Amerikaanse eigenaar voor 8445 euro. Na een zes jaar durende restauratie bleek het om een Da Vinci te gaan. In 2013 werd het werk meerdere keren verkocht voor tientallen miljoenen euro's.

In 1909 werd voor het laatst een schilderij van Da Vinci ontdekt. Salvator Mundi is het enige werk dat nog in particuliere handen is.

Nieuwe nummer één

Salvator Mundi is op dit moment dus het duurste werk dat ooit is verkocht. Op de plekken twee, drie en vier staan: Interchanged van Willem de Kooning (254 miljoen euro), De kaartspelers van Paul Cézanne (219 miljoen euro) en Nafea faa ipoipo van Paul Gauguin (178 miljoen euro).

Op de veiling werden vannacht meerdere kunstwerken voor tientallen miljoenen verkocht. Saffron van Mark Rothko leverde 32,4 miljoen dollar op. Andy Warhols Sixty Last Suppers kostte 63,3 miljoen dollar, een Cy Twombly uit de Bacchus-reeks 43,4 miljoen dollar.

STER reclame