Protesterende basisschoolleraren beginnen eigen vakbond

tijd van publicatie Aangepast
ANP

Protesterende basisschoolleraren van de actiegroep PO in Actie beginnen een eigen vakbond. De actiegroep werd in maart opgericht om te demonstreren voor hogere salarissen en minder werkdruk in het basisonderwijs. Ze hebben 700 miljoen euro binnengehaald, maar hebben er weinig vertrouwen in dat dat in overleg met de gevestigde vakbonden goed gebruikt gaat worden. Daarom willen ze zelf aan tafel bij de cao-onderhandelingen.

Jan van de Ven van PO in Actie in het NOS Radio 1 Journaal: "De actiegroep was een reactie op het passieve gedrag van degenen die onze belangen moeten vertegenwoordigen. Nu richten we een vakbond op omdat we geen vertrouwen hebben in de traditionele vakbonden aan de cao-tafel."

Negen maanden

De actiegroep, bestaande uit een kleine groep leraren, kreeg dit jaar in korte tijd tienduizenden collega's op de been. De traditionele bonden en de PO-raad sloten zich ook aan bij die acties.

De groep verwijt de bonden dat in de vorige cao maatregelen zijn opgenomen die de werkdruk juist verhoogden. "We hadden gehoopt inmiddels overbodig te zijn, maar dat is niet het geval. We moeten constateren dat er in negen maanden niets is verbeterd", zegt Van de Ven.

700 miljoen

Van de Ven heeft er geen vertrouwen in dat de 700 miljoen euro extra voor het basisonderwijs met de traditionele vakbonden aan de cao-tafel goed verdeeld wordt. De vakbonden vertegenwoordigen de leraren niet, zegt Van de Ven. "De 700 miljoen die moeten worden verdeeld aan de cao-tafel moeten op de juiste plek belanden. Dan kun je achteroverleunen en hopen dat het goedkomt, of je verantwoordelijkheid nemen en als leerkrachten zelf aan tafel gaan zitten."

De nieuwe vakbond wil onder meer laten vastleggen dat leerkrachten op hun eigen school mogen meebeslissen over de verdeling van het extra geld voor de verlichting van de werkdruk. PO in Actie denkt dat leraren zelf het beste weten welke oplossingen daarvoor nodig zijn.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt in de Volkskrant het beeld dat de actiegroep schetst, niet te herkennen. Volgens AOb-bestuurder Eugenie Stolk had de AOb de problemen met de salarissen en de werkdruk al voor de actiegroep aangekaart.

Welkom

Volgens de PO-raad staan er extra stoelen klaar voor vertegenwoordigers van de nieuwe bond, die ook als actiegroep al welkom waren bij de cao-gesprekken. Ook de Algemene Onderwijsbond ging er al van uit dat de groep zou deelnemen aan de onderhandelingen.

Als actiegroep zei PO in Actie zo'n 40.000 leerkrachten te vertegenwoordigen. Aanstaande dinsdag staat opnieuw een stakingsdag gepland. De leraren willen dat het kabinet de toegezegde 700 miljoen euro minstens verdubbelt. Het kabinet is dat niet van plan en zegt dat er niet nog meer geld beschikbaar is. Volgens het kabinet is het toegezegde bedrag voldoende om de werkdruk te verminderen en de salarissen te verhogen.

STER Reclame