Ministers: fipronil-probleem hardnekkig
De nasleep van de fipronil-affaire duurt nog voort. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Bruins voor Medische Zorg en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat er van de 793 geblokkeerde stallen nog maar 285 helemaal zijn vrijgegeven, dus zowel voor eieren, kippen als mest. 127 stallen zijn nog volledig geblokkeerd. Deze zomer werden grote aantallen eieren vernietigd en kippen gedood, nadat het bestrijdingsmiddel fipronil in eieren was aangetroffen.
Volgens de ministers worden geleidelijk steeds meer stallen vrijgegeven, maar blijkt uit het langzame tempo hoe hardnekkig fipronil is. Ze verwijzen daarbij ook naar de controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die heeft de afgelopen weken nog eieren gevonden met een fipronil-gehalte boven de wettelijke norm, maar de hoeveelheden zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.
Mest pluimveebedrijven
Bij het vrijgeven van de stallen is mest een van de problemen. Met fipronil verontreinigde mest moet worden verbrand en de capaciteit daarvoor is beperkt. Daar komt nog bij dat in mest op pluimveebedrijven ook het antivliegenmiddel amitraz is gevonden. Ook mest met een bepaald amitraz-gehalte moet worden verbrand.
Oud-minister Sorgdrager is bezig met een onderzoek naar het eierschandaal. In augustus ging het kabinet er nog van uit dat zij voor het eind van het jaar klaar zou zijn. Bruins en Schouten melden nu dat Sorgdrager meer tijd nodig heeft en dat haar conclusies pas in het voorjaar worden verwacht. De oud-minister moet uitzoeken hoe de besmetting met fipronil heeft kunnen ontstaan, wie er verantwoordelijk voor is en hoe de communicatie is verlopen.