AFP
NOS NieuwsAangepast

Poetin bevestigt: ik ga voor vierde termijn als president

De Russische president Poetin stelt zich verkiesbaar bij de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar. Die langverwachte mededeling heeft hij vanmiddag gedaan tijdens een werkbezoek in een autofabriek.

Met Poetin erbij hebben zich nu dertig mensen kandidaat gesteld. De verwachting is dat Poetin herkozen wordt als president.

Vierde termijn

Poetin gaat op voor zijn vierde termijn. Op 31 december 1999 werd hij voor het eerst president. Hij volgde toen Boris Jeltsin op, onder wie Poetin tot dan toe enkele maanden premier was.

Van 2008 tot 2012 was Poetin premier. Toen was Dimitri Medvedev president.

Aleksej Navalny

Volgens Rusland-correspondent David Jan Godfroid gaat Poetin de verkiezingen vrijwel zeker winnen. "De belangrijkste tegenkandidaat, oppositieleider Aleksej Navalny, mag niet meedoen omdat hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor verduistering. En de rest van de kandidaten stelt helemaal niets voor, met alle respect", zei Godfroid in het radioprogramma Nieuws en Co.

Met nog zes jaar Poetin zal het internationaal geen vrolijke periode worden.

Rusland-correspondent David Jan Godfroid

Als Poetin wordt herkozen, zal hij zijn beleid van de afgelopen zeventien jaar voortzetten, verwacht Godfroid. "Sinds Poetin aan de macht is, gaat het economisch veel beter met Rusland, maar de economie is nog steeds zwak en drijft nog steeds op ruwe grondstoffen."

Ook zijn buitenlandse beleid zal niet veranderen. "Dat betekent dat de situatie in Oekraïne voorlopig niet zal verbeteren. Ook de sancties over en weer tussen Rusland en het Westen zullen in stand blijven. Het zal internationaal geen vrolijke periode worden."

Na een volgende termijn van zes jaar mag Poetin zich niet nog eens verkiesbaar stellen. "Volgens de Russische grondwet worden dit dus zijn laatste jaren als president. Die periode zal hij gebruiken om op zoek te gaan naar een geschikte opvolger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl