Brexit-waarschuwing van Rutte aan boeren en tuinders
Nederlandse bedrijven moeten zich voorbereiden op problemen door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Met deze waarschuwing komt premier Rutte in reactie op de groeiende onrust in de Nederlandse land- en tuinbouwsector. In die sector wordt gerekend op een 'zachte' brexit, waarbij de gevolgen beperkt zullen blijven.
Al maanden wordt geprobeerd om de door de Britten gewenste EU-afscheiding goed te laten verlopen, maar tot nu is er geen resultaat. "Hou in je achterhoofd rekening met de optie dat het niet lukt", aldus Rutte.
Als de Britten en de EU er niet uitkomen, heeft dat grote gevolgen voor beide partijen. Zo gaat het VK zonder brexit-deal automatisch over op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en dat betekent onder andere dat er invoertarieven gaan gelden.
Bloemen
Nederland exporteert per jaar voor ruim 6 miljard euro aan landbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk. Het gaat vooral om bloemen, groenten, fruit en vlees. Als een brexit-deal met EU uitblijft is het maar de vraag hoeveel van die export overblijft.
Rutte benadrukt dat de Nederlandse regering en andere Europese landen er hard aan werken om de schade te beperken. Maar mocht het niet lukken een deal te sluiten, dan vervallen bestaande afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over bijvoorbeeld douanecontroles, kwaliteitskeuringen voor producten, btw-verrekeningen en nog veel meer.
Onzeker
De premier begrijpt dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector vreest dat Nederlandse producten weer gekeurd moeten worden aan de grens en dat de oversteek bij de douane uren vertraging oploopt. "Ik snap het, je zult maar zoveel export hebben naar Groot-Brittannië en dan ben je onzeker over hoe groot dat in de toekomst is."
De brexit-datum ligt op 29 maart 2019: dan stappen de Britten uit de EU. De vraag is dus of er dan een akkoord ligt dat is goedgekeurd door alle lidstaten.