EPA

Facebook heeft een aantal vrouwelijke gebruikers de toegang tot het sociale netwerk ontzegd omdat ze schreven dat mannen uitschot zijn. Dat deden de vrouwen in reacties op berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag door mannen. Ze zijn tijdelijk geweerd omdat ze volgens de regels van Facebook aanzetten tot haat tegen mannen.

De Britse krant The Guardian sprak met de Amerikaanse komiek Marcia Belsky, die eind oktober een Facebook-verbod kreeg. Belsky had zich negatief over mannen uitgelaten onder foto's met bedreigingen tegen een vriendin. Zij had na de schandalen over intimidatie op het werk een handleiding geschreven met tips over een betere behandeling van vrouwen door mannen.

Ook andere komieken zeggen tegen de krant dat ze meermaals zijn geschorst wanneer ze negatief waren over mannen. Vorige maand schreven zo'n 500 vrouwelijke komieken demonstratief tegelijkertijd "mannen zijn uitschot" op Facebook, waarop het netwerk het merendeel van hen een schorsing oplegde.

Techredacteur Nando Kasteleijn legt uit hoe het bedrijf profielen in de gaten houdt: "Facebook zegt twee bronnen te gebruiken: meldingen van gebruikers en in toenemende mate zelflerende computers die het platform afstruinen naar ongewenste inhoud. Medewerkers van het bedrijf kijken vervolgens naar berichten die fout zouden zijn en beslissen daarna of het inderdaad verwijderd moet worden. Deze methode hanteert het bedrijf al jaren en zorgt wel eens voor fouten."

Volgens de krant sluit Facebook niet alleen tijdelijk de accounts van vrouwen die in negatieve bewoordingen over mannen spreken, maar worden ook oude berichten over mannen van hun tijdlijn verwijderd.

The Guardian schrijft dat het probleem grotendeels wordt veroorzaakt door de gedragsregels van Facebook. Volgens die regels zijn etniciteit, religie, geslacht en seksuele voorkeur "beschermde categorieën". Wanneer die categorieën het doelwit zijn van berichten die voor haatzaaien aangezien kunnen worden, worden gebruikers direct geschorst.

Facebook heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Eerder nam het bedrijf meer mensen aan om te controleren wat er op het netwerk wordt geplaatst, nadat mensen beelden van moorden, schietpartijen en verkrachtingen hadden geplaatst.

STER reclame