ANP

Aanvullende zorgverzekeringen zoals ze nu worden afgesloten, zijn op de lange termijn niet houdbaar. Dat zeggen twee grote zorgverzekeraars in een reactie op het rapport over de sector van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB waarschuwt dat de aanvullende verzekeringen dreigen te verdwijnen omdat steeds meer mensen pas zo'n verzekering afsluiten, als ze bepaalde zorgkosten zien aankomen. Op termijn zijn de kosten daarom niet meer op te brengen voor verzekeraars.

Bril of beugel

Zorgverzekeraars zien dat ook en denken na over oplossingen. "De houdbaarheid van deze vorm van aanvullende verzekeringen is eindig", zegt een woordvoerder van Menzis. "Het wordt gezien als spaarrekening: je neemt er pas één als je bepaalde zorgproducten ziet aankomen, zoals een bril of een beugel."

Ook verzekeraar CZ worstelt ermee. "Het is lastiger geworden met aanvullende verzekeringen, dus we hebben sommige pakketten moeten versoberen en prijzen moeten verhogen", zegt Wim van der Meeren van CZ in het NOS Radio 1 Journaal. "Het heeft eigenlijk weinig meer met verzekeren te maken. Het principe van verzekeren is dat je met z'n allen geld in de pot legt, voor het geval iemand iets overkomt waarvoor moet worden betaald."

Het gevolg is dat de verzekeraars de premies op de aanvullende verzekering verhogen en dat de vergoedingen omlaag gaan. Zo worden steeds minder behandelingen voor fysiotherapie vergoed.

De verzekeraars zijn daarom op zoek naar oplossingen voor de langere termijn. Zo denkt CZ aan verzekeringen die voor meerdere jaren moeten worden afgesloten. Menzis gaat experimenteren met een puntensysteem. "Als mensen zich gezond gedragen, kunnen ze punten sparen. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld korting krijgen op een bril."

VGZ ziet risico's voor de toekomst, al is er, zegt een woordvoerder, "geen acuut probleem. Maar als de constatering van De Nederlandsche Bank een signaal is om kritisch te kijken naar de ontwikkeling van de zorgkosten, dan ondersteunen we dat van harte."

Zorgverzekeraars Nederland zegt de zorgen van DNB te herkennen. Toch zegt de brancheorganisatie dat aanvullende verzekeringen voorlopig niet zullen verdwijnen. De koepel benadrukt dat de zorgverzekeraars zelf over deze verzekeringen gaan, ook uit het oogpunt van mededinging.

Zilveren Kruis was nog niet bereikbaar voor commentaar.

STER reclame