'Ajax haalt met Bandé een intelligente jongen in huis'

Aangepast
Hassane Bandé (rechts) tijdens KV Mechelen-Antwerp Pro Shots

Een intelligente jongen met een verhaal. Zo valt de 19-jarige Hassane Bandé, de kersverse aankoop van Ajax, het best te typeren volgens VRT-journalist Peter Vandenbempt.

"Het gaat ongelooflijk snel met deze jongen. Vorig jaar werd hij nog door Anderlecht afgetest en nu zat half Europa achter hem aan. Afgelopen weekend zat bijvoorbeeld Marcel Brands van PSV nog voor hem op de tribune. Maar Ajax heeft snel gehandeld", zegt Vandenbempt, die in eigen land als radiocommentator het Belgische voetbal op de voet volgt.

"Anderlecht zal zich nu wel voor het hoofd slaan dat ze vorig jaar niet hebben toegeslagen, want KV Mechelen heeft deze jongen vervolgens als testspeler voor een habbekrats binnengehaald en verkoopt hem nu met grote winst", aldus Vandenbempt.

Kristof Terreur 📰
@HLNinEngeland
Hassane Bandé (🇧🇫, 19y, winger) 📆 15 june 2017: signs a contract with KV Mechelen for 2 years with option after a trial 📆 21 November 2017: KV Mechelen take up option 📆 4 december 2017: signs for 5 years with Ajax. Fee including bonuses: €9,5m. (Via @Frank_Dekeyser)
11 maanden geleden

Bandé begon in Mechelen aanvankelijk als bankzitter, maar ontpopte zich al snel tot revelatie in de Belgische voetbalcompetitie. Algemeen directeur Marc Overmars van Ajax noemde Bandé maandag "een doelgerichte speler met veel dreiging, aan wie veel plezier beleefd kan worden".

Vandenbempt beaamt dat. "Het is een jongen die bij KV Mechelen al op de flank, in de spits en op de nummer 10-positie heeft gespeeld. Een polyvalente speler dus. Dat maakte hem aantrekkelijk voor clubs. Plus het feit dat hij in een korte periode flink wat doelpunten heeft gemaakt", verwijst hij naar Bandé's negen goals in vijftien duels.

Stormachtige ontwikkeling

De Belgische radiocommentator is behalve van zijn voetbalkwaliteiten ook onder de indruk van het bijzondere verhaal van Bandé. "Toen hij nog maar een jaar of vijf was, overleed zijn vader, maar hij heeft zich daarna als voetbaltalent stormachtig ontwikkeld. In de jeugd van Burkina Faso was hij al een opvallende speler en scoorde hij erop los."

Drie weken geleden maakte de jonge speler zijn debuut voor het nationale elftal.

Hassane Bande (rechts) ANP

Het gemis van een vader heeft Bandé snel volwassen gemaakt. "Een intelligente jongen met goede manieren", zegt Vandenbempt.

"Hij heeft bij Mechelen bijvoorbeeld meteen Nederlandse les genomen. Ook bedankt hij vaak zijn medespelers als zij een assist op hem hebben gegeven. 'Merci voor de voorzet', zegt hij dan. Dat zegt wel wat over deze jongen."

Goede keuze

Vandenbempt verwacht vanaf komende zomer wel het een en ander van Bandé. "Ajax heeft een heel goede keuze gemaakt", vindt de Belg. "Bandé had zich ook bij Anderlecht of Club Brugge kunnen ontwikkelen, maar zij hadden nooit het geld kunnen ophoesten dat de Amsterdammers voor hem hebben betaald."

STER Reclame