AFP
NOS Nieuws

'Apple akkoord met Ieren over betalen 13 miljard belasting'

Apple en Ierland zijn akkoord over de betaling van ruim 13 miljard euro achterstallige belasting door het technologiebedrijf. Volgens de Ierse minister van Financiën Donohoe zal Apple begin volgende jaar het bedrag op een tussenrekening overmaken. Het is de grootste naheffing die ooit in Europa is opgelegd.

In 2016 drong de Europese Commissie er bij de Ieren op aan het bedrag te vorderen, maar het land weigerde aanvankelijk. Volgens de commissie kwam het belastingvoordeel dat Ierland Apple verschafte neer op illegale staatssteun. Apple liet zijn internationale winst via Ierland lopen, om zijn belastingverplichtingen zo laag mogelijk te houden.

De afspraken tussen Ierland en Apple dateren uit 1991, toen het bedrijf nog in de kinderschoenen stond. In de jaren daarna werd het belastingvoordeel voor Apple steeds groter. Volgens de commissie betaalde Apple in 2003 effectief 1 procent belasting, in 2014 was dat nog 0,005 procent.

Ierland en Apple gingen beide in beroep tegen het besluit van de commissie. In oktober daagde Brussel Ierland voor het Europees Hof van Justitie, omdat het bedrag nog altijd niet was geïnd. In afwachting van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie wordt het bedrag naar een tussenrekening overgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl