NOS Nieuws

Tienduizenden bij Mars van de Schaamte in Tel Aviv

In Tel Aviv hebben vanavond naar schatting 20.000 mensen gedemonstreerd tegen corruptie in regeringskringen en speciaal tegen premier Netanyahu, tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt. Hij wordt verdacht van het aannemen van cadeaus van Israëlische zakenmensen.

Ook zou Netanyahu hebben geprobeerd een Israëlische krant zo ver te krijgen positiever over hem te schrijven, door het aantrekken van bevriende columnisten. In ruil daarvoor zou hij hebben beloofd een concurrerende krant dwars te zitten, door die te verbieden lucratieve weekendbijlages uit te geven.

Er zijn bijna elke week anti-corruptiebetogingen, maar die van vanavond was volgens verslaggevers veruit de grootste. De reden is dat er komende week in het parlement waarschijnlijk een wetsontwerp wordt aangenomen, waarin het de politie wordt verboden de bevindingen van het corruptie-onderzoek tegen Netanyahu naar buiten te brengen.

Politieke heksenjacht

De voorstanders van dat voorstel zeggen dat het verbod is bedoeld om de rechten van een verdachte te respecteren. De betogers noemden het indienen van de wet een schaamteloze poging om Netanyahu te beschermen en om het volk belangrijke informatie te onthouden. Daarom werd de betoging van vanavond de Mars van de Schaamte genoemd.

Netanyahu spreekt tegen dat het wetsvoorstel iets met zijn privébelang te maken heeft, maar heeft geen actie ondernomen of aangekondigd om het voorstel in te trekken. Hij heeft steeds gezegd dat hij het slachtoffer is van een politieke heksenjacht en dat er van de aanklachten of vermoedens niets zal overblijven. "Er zal niets zijn, omdat er niets is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl