ANP

De manifestatie van tegenstanders van Zwarte Piet in Dokkum heeft minder mensen getrokken dan werd verwacht. Zo'n 200 actievoerders, verenigd in de stichting Nederland wordt Beter, hielden een manifestatie op een plein aan de rand van de stad.

Na de demonstratie stapten ze weer in bussen om naar het westen van het land gebracht te worden. Langs de weg riepen enkele Friezen boze leuzen naar de bussen.

'Zwarte Piet is zwart verdriet'

Er werd vanmorgen nog gerekend op zo'n 300 demonstranten. Alle toegangswegen naar het plein waarop de manifestatie was toegestaan, waren afgezet door de Mobiele Eenheid. Vandaag gold in Dokkum een noodbevel om eventuele problemen rond de demonstratie snel de kop in te drukken.

Winkeliers

Er kwamen nauwelijks tegendemonstranten opdagen. Zij mochten betogen aan de andere kant van Dokkum, maar daar stonden vanmiddag alleen een paar agenten. Er zijn twee mensen opgepakt omdat ze zich niet konden of wilden legitimeren. Volgens de politie ging het "niet om mensen uit de bussen".

Volgens burgemeester Waanders heerste er een ontspannen sfeer en was er bij de inwoners van Dokkum hoofdzakelijk begrip voor de aanwezigheid van de politie.

Ze voegt eraan toe dat de winkeliers waarschijnlijk een minder goede dag hebben gehad. "We hopen dat veel mensen morgen, op koopzondag, de weg naar Dokkum weer kunnen vinden. Ook morgen is Dokkum die prachtige stad om onbevangen van te houden."

Blokkade op de snelweg

Twee weken geleden ging een demonstratie bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum niet door omdat de burgemeester hem op het laatste moment verbood. Dat deed ze nadat de tegenstanders op de snelweg waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet en er aanwijzingen waren voor gewelddadige confrontaties later die dag in Dokkum.

Als reactie wilden de anti-Zwarte-Piet-activisten vandaag een betoging houden voor de vrijheid van meningsuiting.

STER reclame