De demonstranten werden bij de landelijke intocht van de Sint tegengehouden op de A7
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Politie brengt actievoerders tegen Zwarte Piet naar Dokkum

De actievoerders tegen Zwarte Piet die zaterdag willen demonstreren in Dokkum krijgen onderweg politie-begeleiding om te voorkomen dat ze worden tegengehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Dongeradeel.

De manifestatie is een initiatief van Zwarte Piet is Racisme, Stop Blackface, Free Your Mind, Doorbraak en Progressive Groningen.

De actievoerders wilden graag op de Markt demonstreren, maar omdat daar werkzaamheden zijn moet worden uitgeweken naar een andere locatie. De demonstratie staat gepland van 14.00 tot 16.00 uur en de actievoerders willen zich verzamelen bij Duivendrecht, schrijft Omrop Fryslân.

Vuurwerk

De tegenstanders van Zwarte Piet wilden eerder demonstreren in Dokkum, tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 18 november. Zover kwam het niet: voorstanders van Zwarte Piet dwongen twee bussen met tegenstanders tot stoppen op de A7 tussen Joure en Heerenveen.

Burgemeester Waanders van Dongeradeel besloot daarna om veiligheidsredenen alle demonstraties bij de intocht te verbieden omdat pro-Piet-betogers zwaar vuurwerk bij zich zouden hebben. Ook was er angst voor botsingen tussen voor- en tegenstanders.

Advertentie via Ster.nl