Gertjan Verbeek is niet te benijden na zijn weinig succesvolle start bij FC Twente
NOS VoetbalAangepast

Verbeek luidt noodklok: natuurlijk kan FC Twente degraderen

Als FC Twente en Ajax vanavond in Enschede aftrappen zit Gertjan Verbeek voor de vierde keer op de bank bij de Tukkers. Nog altijd wacht hij op de eerste zege.

Inmiddels is Twente gezakt naar de zestiende plaats, met maar twee punten meer dan hekkensluiter Roda JC.

Modus overleven

Op de vraag of een club met de statuur van FC Twente wel kan degraderen is het antwoord van Verbeek helder: "Natuurlijk kan Twente degraderen. Het is ook al eens eerder gebeurd, in de jaren tachtig. Als iemand daar hier nog niet van doordrongen is, dan zorg ik dat die knop snel omgaat. De modus overleven moet bij iedereen nu toch wel aan zijn."

Met wedstrijden tegen PSV, Heerenveen, AZ en nu Ajax wist Verbeek dat hem de punten niet zouden komen aanwaaien. De nederlagen in de eerste drie duels waren een bevestiging van zijn vermoeden: Twente gaat een heel zwaar seizoen tegemoet.

Toch koos hij niet voor grote koerswijzigingen. "Ik geloof niet dat het werkt om alles ineens om te gooien. Wat ik wel merk is dat ik de jongens nu beter leer kennen en begrijpen. Dat zal ook van invloed zijn op mijn keuzes."

Geen versterkingen

De winterse transferperiode komt er weer aan. Verwacht bij Twente geen spectaculaire ontwikkelingen. Verbeek: "We hebben de financiële ruimte niet en ik geloof er ook niet zo in. Als je naar verleden jaar kijkt, zie je dat het niet heeft gewerkt bij de ploegen onderin. Bovendien krijg je met nieuwe spelers ook weer een andere dynamiek in de selectie."

Verbeek wil passie zien tegen Ajax

De statistieken wijzen uit dat Ajax het al een paar jaar moeilijk heeft in Enschede. Vorig jaar verloren de Amsterdammers nog met 1-0. FC Twente moet het tegen Ajax vooral hebben van een gezonde portie inzet, zo denkt Verbeek.

"Op passie en strijd kunnen we het winnen van Ajax, voetballend niet. Voor Ajax kunnen wedstrijden tegen Twente een soort van sleur zijn. Maar je ziet dat ze tegen NAC en Roda ook opeens weg kunnen lopen."

TV-optredens

In diverse media werd Verbeek bekritiseerd om zijn vele tv-optredens als analyticus. Hij zou zijn aandacht beter kunnen richten op zijn kwakkelende ploeg. Verbeek lacht die aantijgingen minzaam weg.

"Ik ben er juist heel selectief in. En jullie van de media vragen mij toch? Als ik bij Studio Voetbal of De tafel van Kees aanschuif, is het geen probleem. Maar zit ik een middag bij FOX, dan kan het ineens niet. Iedereen mag daar een mening over hebben, maar ik kan er niet zoveel mee. Ik doe het in mijn vrije tijd! Lekker belangrijk allemaal."

Verbeek snapt niets van kritiek op dubbelrol: lekker belangrijk allemaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl