Gertjan Verbeek en Jan van Halst tijdens de presentatie van de nieuwe FC Twente-trainer ANP

Eindelijk mag hij zich dan trainer van FC Twente noemen. Een langgekoesterde wens van Gertjan Verbeek, die op een steenworp van het oude Diekmanstadion in Enschede opgroeide, is uitgekomen. "Ik heb een emotionele binding met de club."

Het spijt hem dan ook dat zijn vader dit heugelijke moment niet meer meekrijgt. "Hij is in januari overleden. Wij hebben onze roots hier in Enschede liggen. Het zou voor hem wel heel mooi geweest zijn", aldus Verbeek in gesprek met NOS-verslaggever Joep Schreuder.

Als jonge jongen bezocht Verbeek menig wedstrijd van de Tukkers. Zonder kaartje. "We gingen onder het hek door", bekent hij. "Want ik had geen geld. Ik had een krantenwijk die dertig gulden opleverde. Maar daar moest ook de brommer van betaald worden. En af en toe kocht ik een elpee. Bij V&D, haha."

Toekijken

Veertig jaar later staat hij niet meer aan de zijlijn te kijken, maar als 55-jarige hoofdtrainer tussen de spelers. Als opvolger van René Hake, die na de miserabele competitiestart van de Tukkers twee weken geleden aan de kant werd gezet. "Ik heb vanmorgen iedereen een hand gegeven en aangegeven hoe de komende weken eruit gaan zien. Ik ga eerst een beetje toekijken om te begrijpen wat er anders moet."

Trainer Gertjan Verbeek en zijn assistent Jan de Jonge op het trainingsveld bij FC Twente ANP

Toekijken... Dat lijkt een zware opgave voor een gepassioneerd man als Verbeek die geenszins als werkschuw te boek staat. "Dat kan ik steeds beter, hoor, toekijken. Ik heb de afgelopen jaren veel bijgeleerd."

Bovendien is-ie ook wel veranderd. "Ik denk dat ieder mens verandert. Ik ben niet meer de Gertjan Verbeek van zeventien jaar geleden die begon bij Heracles Almelo. Ik heb inmiddels ook ervaring opgedaan in Duitsland. Ook dat heeft invloed op mij gehad."

Sinne

Verbeek kan een glimlach niet onderdrukken als geopperd wordt dat het vaderschap - in maart werd dochter Sinne geboren - eveneens een aandeel heeft gehad in zijn mildere opstelling. "Dat zou best kunnen, ja. Maar daar moeten anderen maar over oordelen."

Gertjan Verbeek: jammer dat mijn vader dit niet meekrijgt

Bij FC Twente hadden ze toch meer oog voor andere kwaliteiten. "Verbeek is iemand met veel ervaring en expertise", vertelt directielid Jan van Halst. "Die heeft hij opgedaan bij heel veel clubs, en ook bij een vergelijkbare club als FC Twente: AZ was destijds ook een club in wederopbouw."

"Uiteindelijk willen we met hem terugkeren in de subtop", gaat Van Halst verder. "En op korte termijn: ons zo snel mogelijk veilig spelen en kijken naar het linkerrijtje."

Blokhut

Dat laatste wordt lastig, weet ook Verbeek, maar zeker niet onhaalbaar. Hij haalde tijdens de perspresentatie de blokhut aan die hij eigenhandig heeft gebouwd, een huzarenstukje waarvan hij vooraf niet wist of hij dat in zich had. "Ja, denk groot: je kunt meer dan je denkt. Dat wil ik ook overbrengen op de spelers, het geloof in eigen kunnen weer terugbrengen."

"De verschillen in de eredivisie zijn klein. Twente verloor hier afgelopen vrijdag van Excelsior, maar was zeker niet kansloos. En kijk eens waar Excelsior nu staat. Een club die met een lage begroting het maximale eruit haalt. Een goed voorbeeld voor ons."

STER reclame